NOVI SKANDAL U REŽIJI ALEKSANDRA LUKAŠENKA: Ambasador Francuske napustio Bjelorusiju na zahtjev...

Bjeloruske vlasti su uspjele zaustaviti proteste, zatvorile su stotine opozicionih aktivista te desetke medija i nevladinih organizacija.

  • Svijet

  • 18. Okt. 2021  

  • 2

Francuski ambasador u Bjelorusiji Nicolas de Bouillane de Lacoste napustio je zemlju pošto je Minsk zatražio od njega da to učini prije ponedjeljka, rekla je u nedjelju glasnogovornica veleposlanstva za AFP.

Glasnogovornica nije navela razlog zbog kojeg je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo ambasadorov odlazak.

"Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da veleposlanik napusti zemlju prije 18. oktobra", rekla je.

"Veleposlanik Nicolas de Lacoste napustio je danas Bjelorusiju", dodala je.

"Oprostio se s osobljem veleposlanstva, a bjeloruskom narodu je uputio video poruku koja će se sutra objaviti na mrežnoj stranici veleposlanstva", rekla je.

Bjeloruska glasila pišu da veleposlanik nikada nije predao akreditive predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

Francuska, kao i druge zemlje Europske unije, nije priznala rezultate predsjedničkih izbora održanih u augustu prošle godine na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat, što je potaknulo neviđene višemjesečne proteste u toj bivšoj sovjetskoj republici, saveznici Rusije Vladimira Putina.

EU je donio paket sankcija bjeloruskom režimu zbog progona opozicije.

Bjeloruske vlasti su uspjele zaustaviti proteste, zatvorile su stotine opozicionih aktivista te desetke medija i nevladinih organizacija.

Svi opozicioni čelnici su završili u zatvoru ili u egzilu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...