OVO JE POSTALA ZEMLJA NEMOGUĆA ZA ŽIVOT: Bande haraju i otimaju ljude, gradovi u plamenu, ljudi su očajni... (FOTO)

Država se bori sa siromaštvom, a u još je veću krizu upalao nakon ubistva predsjednika Jovenela Moïsea u julu.

  • Svijet

  • 19. Okt. 2021  

  • 0

Stanovnici Haitija su organizirali veliki protest u glavnom gradu Port-au-Princeu nakon otmice grupe kršćanskih misionara. Protestom žele pokazati otpor zbog smanjenja sigurnosti te sve većeg broja nasilnih incidenanta povezanih s okrutnim bandama, prenosi Al Jazeera.

- Mi to više ne možemo podnositi - rekao je Holin Alexis, vozač moto-taksija koji je učestvovao u protestu.

Neke su ulice zatvorene barikadama od zapaljenih guma, a građani bacaju kamenje na aute koji prolaze, izvještava Associated Press.

imageHaos u Haitiju (Foto: Richard Pierrin/Afp/Profimedia)

imageHaos u Haitiju (Foto: Richard Pierrin/Afp/Profimedia)

FBI i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a sarađuju kako bi locirali i oslobodili otete misionare i njihove obitelji.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki je potvrdila da je predsjednik Biden upućen u zbivanja te da ga Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i FBI obaviještavaju o napretku.

Policija je za otmicu 12 odraslih osoba i petero djece osumnjičila jednu bandu poznatu po ubistvima i otmicama.

Kada su oteti, misionari su bili u autobusu, odlazili su iz sirotišta koje su netom posjetili. Od njihove otmice prošla su četiri dana.

Radi se, inače, o najvećoj zabilježenoj otmici tog tipa u posljednjih nekoliko godina.

Haiti je izrazito siromašna država, a upala je u krizu nakon ubistva predsjednika Jovenela Moïsea u julu. Naoružane bande su iskoristile rastuću nesigurnost, nestašicu hrane te političku krizu.

imageVatrogasci na Haitiju (Foto: Richard Pierrin/Afp/Profimedia)

imageUlice Haitija (Foto: Richard Pierrin/Afp/Profimedia)

imageUlice Haitija (Foto: Richard Pierrin/Afp/Profimedia)

Broj otmica u Haitiju raste. 2020 godine je u prvom tromjesečju oteta 231 osoba, dok je ove godine u istom periodu oteto 600 ljudi.

- Policija više ne može kontrolirati bande jer su jako dobro organizirane i kontroliraju sve veća područja - rekao je Agence France - Presseu Gedeon Jean, direktor Centra za analizu te istraživanje ljudskih prava.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...