ILI GA VOLIŠ, ILI GA MRZIŠ: Njemački "lijek" za želudac i dobro raspoloženje

Recept za Underberg osmislio je 1846. godine Hubert Underberg, ali tek nakon Drugog svjetskog rata piće je postalo prepoznatljivo zahvaljujući malim bočicama za jednokratnu upotrebu...

  • Jeste li znali

  • 20. Okt. 2021  20. Okt. 2021

  • 1

Underberg, njemački digestiv koji neumorno odolijeva zubu vremena više od 150 godina, služi kao kratko piće za druženje, narodni lijek za želučane tegobe - ali i sastojak za pripremu koktela. Specifična mala pakiranja bočica od 20 ml prepoznatljivo su lice tog narodnog pića "za dušu i želudac".

Recept za Underberg osmislio je 1846. godine Hubert Underberg, ali tek nakon Drugog svjetskog rata piće je postalo prepoznatljivo zahvaljujući malim bočicama za jednokratnu upotrebu.

Tu je ideju progurao Hubertov unuk - Emil Underberg, a žestoko piće počelo se reklamirati kao eliksir nakon obroka - kako i stoji na etiketi: "Nakon dobrog obroka - za osjećaj bistrine i budnosti".

Intenzivni biljni okusi pića uključuju anis, klinčić i pelin, kao i drugo začinsko bilje (točan popis je tajna) porijeklom iz 43 različite zemlje. Prema stilu, Underberg je sličan amaru, ali ne dodaje mu se šećer.

Nakon nekoliko mjeseci odležavanja u hrastovim bačvama, eliksir od 44 posto alkohola je spreman za kušanje. Taj je gorki liker jedno od onih pića koje se ili mrzi ili obožava jer njegov intenzivan okus nije za svačije nepce.

Majstori za koktele kojima Underberg služi za inspiraciju mućkanja pića preporučuju gorki liker u kombinacijama s vermutom, rumom, viskijem i tekilom, a dobro se slaže i s osvježavajućim sokom od ananasa ili s citrusima.

(Punkufer.dnevnik.hr) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...