ODJEKNULO U SRBIJI: Komšić optužio Dodika za pokušaj državnog udara, očekuje se reakcija međunarodne zajednice…

Prema njegovim riječima, Dodikove ideje „nisu duboko ukorijenjene u RS i u politikama u tom bh. entitetu“.

  • Regija

  • 21. Okt. 2021  

  • 4

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je jučerašnja odluka Narodne skupštine o formiranju Agencije za lijekove RS, što je inicirao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pokušaj državnog udara.

On je ocijenio da je odgovornost za sve što se dalje bude dešavalo u BiH na Tužilaštvu BiH, piše Beta.

„Ne bih rekao da je RS krenula u rušenje države, već da Dodik uvlači institucije RS preko Narodne skupštine RS. Činjenica je da također postoji vidljiv politički otpor, kao i otpor građana RS svemu ovom što radi“, kazao je Komšić za regionalnu N1 televiziju.

Dodao je da je jučer bilo vidljivo da Dodik ima „tanku većinu“ u parlamentu RS-a.

Navodeći da se ne može staviti jednakost između Dodika i svih ljudi u RS-u, jer, kako je naveo, oni definitivno ne misle kao Dodik, Komšić je ocijenio da bi cijela situacija „mogla biti jedna avantura sa pogubnim posljedicama za Dodika i njegovu politiku“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dalje naveo da Dodik ne može ukinuti Oružane snage BiH, kao ni Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

„Sve će to nastaviti da postoji. On pokušava da izazove jedan incident, što nasilniji ne bi li imao opravdanje za sve što rade“, smatra Komšić.

Prema njegovim riječima, Dodikove ideje „nisu duboko ukorijenjene u RS i u politikama u tom bh. entitetu“.

Komšić je ocijenio da će Dodik ići do kraja u svojim namjerama, ističući da je sada trenutak da Tužilaštvo BiH reaguje i radi onako kako mu nalaže zakon, prenosi beogradski „Danas“.

„Ovdje postoji nešto što je organizovana grupa sa Dodikom na čelu, od ovog trenutka odgovornost za sve ono što će se dešavati u BiH leži na Tužilaštvu. Po državu, po stabilnost je najbolje da oni rade svoj posao. Zato potenciram da odgovor mora ići kroz institucije sistema“, kazao je on.

Upitan da li SIPA, u slučaju da dobije takve instrukcije, može privesti Dodika, Komšić je odgovorio da „policija zna šta im je posao, da posao nije jednostavan i da podrazumjeva rizik“.

„SIPA je u stanju uhapsiti bilo koga u ovoj zemlji ako dobije nalog“, naglasio je on.

Na pitanje da li će međunarodna zajednica reagovati na Dodikove poteze, Komšić je odgovorio da će reakcije biti, jer ni međunarodna zajednica ne može da toleriše „tako nasilno kršenje ustavnog poretka“.

„Nije više stvar čak njihove tačke gledišta BiH, ode to dalje“, zaključio je on.

https://www.danas.rs/svet/region/komsic-optuzio-dodika-za-pokusaj-drzavnog-udara-smatra-da-je-sva-dalja-odgovornost-na-tuzilastvu/

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...