PROFESOR DEJAN JOVIĆ O KRIZI U BIH: "Diplomatski krugovi se šale kako svi političari na prijeme vode supruge, samo Vučić dolazi sa Miloradom Dodikom"!

Govoreći o narednim političkim potezima Milorada Dodika, prof. Jović je rekao da u politici često postoji djelovanje koji nije sasvim racionalno, da u takvu vrstu političkog djelovanja, ne samo na Balkanu, što je pokazao i primjer BREXIT-a, spada i tjeranje inata.

  • Politika

  • 21. Okt. 2021  21. Okt. 2021

  • 3

"Milorad Dodik se nalazi na tankom ledu i vrlo je neizvjesno kako će na njemu završiti", rekao je zagrebački  profesor Dejan Jović gostujući u emisiji "Među nama" srbijanske Nove TV.

On je posebno istakao važnost poruke koje su jučer  zajednički uputili američki državni sekretar Anthony Blinken i Josep Borrell, šef vanjske i sigurnosne politike Evropske unije. "Zajednička podrška SAD-a i EU cjelovitosti i evropskom putu BiH vrlo je važna poruka onima koji se  tome protive" kazao je Jović

On je rekao da je vjerovatno snažnije prisutvo Rusije i Kine na međunarodnoj sceni "ohrabrilo Dodika da krene otvorenije u neku antibosansku retoriku i da pokuša dodatno, ne bih rekao zaprijetiti, nego najaviti korake koji jačaju RS nasuprot Bosni i Hercegovini. (Ne bih još u ovom  trenutku rekao izvan Bosne i Hercegovine, kao neku alternativu.) U politici je, međutim, jako važno procijeniti svoju snagu i ne precijeniti je. S druge strane, imamo vrlo snažno iskustvo iz 90-ih godina u kojem je u jednom trenutku politika bosanskohercegovačkih Srba i onih iz Hrvatske postala kamen oko vrata samoj Srbiji koja je zbog njihovih separatističkih aktivnosti dožvjela izolaciju i teške sankcije i na kraju pritisak koji je eskalirao bombardovanjem Srbije".

Govoreći o narednim političkim potezima Milorada Dodika, prof. Jović je rekao da u politici često postoji djelovanje koji nije sasvim racionalno, da u takvu vrstu političkog djelovanja, ne samo na Balkanu, što je pokazao i primjer BREXIT-a, spada i tjeranje inata. Prema njegovom mišljenju postoje dva moguća racionalna razloga za radikalizaciju kojoj je pribjegao Dodik, prvi je jačanje uloge Rusije i Kine, prvenstveno Rusije, na međnarodnoj sceni i uvjerenje kako će se ona snažnije suprotstaviti Zapadu u slučaju sankcija prema Republici Srpskoj. Drugo moguće objašnjenje je da se Dodik ravna prema događajima na Kosovu gdje je Albin Kurti radikalizirao političku scenu jednostranim  rješenjima, najavljuje pripajanje Albaniji, pa bi se u tom slučaju pokrenulo pitanje pripajanja RS-a Srbiji što bi možda i zapadne zemlje prisililo da razmišljaju o tome.

"Dodik se tu prilično vara, jer ne postoji raspoloženje među zapadnim zemljama da se ide tom linijom etno-politike, nego je na sceni obrnut proces, svjedoci smo napora da se reintegrira Bosna i Hercegovina", kazao je Jović. Dodao je da misli da ni  Dodikova kalkulacija sa Rusima nije ispravna. "Rusija je jaka onoliko koliko je zapad slab, a to sada nije slučaj".

Na pitanje o odnosu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića sa Dodikom, Dejan Jović odgovorio je da u akademsko-diplomatskim  krugovima kruži šala koja kaže da svi političari na prijeme vode svoje supruge, jedini Vučić dolazi sa Dodikom. "Zaista, djeluju kao da su neki veliki par, svugdje so pojavljuju zajedno pokazujući tako neko simboličko jedinstvo. Slično se radi u Hrvatskoj, posebno predsjednik Zoran Milanović koji govori o vođama naroda, posebno u BiH, gdje ne priznaje i ne poštuje onoga ko je izabran u Predsjedništvo, nego favorizira Dragana Čovića. Po toj osnovi je primio u Zagrebu Milorada Dodika, kao još jednog, po njemu,  vođu naroda".

(SB / Nova TV) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...