TOP TEMA U AUTOMOBILSKOM SVIJETU: Ovo su cijene goriva u Evropi

Tekst prenosimo sa stranice Index Auto zagrebačkog portala Index.hr.

  • Auto

  • 21. Okt. 2021  21. Okt. 2021

  • 0

Posljednjih tjedana cijena goriva je top tema u automobilskom svijetu. Aktualne cijene na hrvatskom tržištu vrijede još nešto manje od mjesec dana, a onda...

Hrvatska vlada je dekretom zabetonirala cijene goriva u Hrvatskoj na 11.10 kuna za litru eurosupera 95, odnosno 11 kuna za litru dizela. Mnogi sudeći po kretanjima na svjetskom tržištu zaključuju kako bi bez ove odluke cijena litre goriva već danas bila preko 12 kuna, dakako uz isti princip formiranja maloprodajne cijene goriva. Dojam je kao da je još nedavno cijena goriva bila na puno prihvatljivijoj razini jednoznamenkastih vrijednosti. 

I ovakve su cijene teško podnošljive većini stanovništva, posebno kad se njihov efekt u potpunosti slije na poskupljenje robe šire potrošnje. Jedni govore kako je moglo i gore, a drugi kako je cijena pretjerana i kako se vlada mora odreći dijela trošarina i tako spustiti cijenu koja je jedna od najviših u Europi. Je li doista tako, jesu li benzin i dizel među najskupljima u Europi?

Da i ne. U apsolutnim vrijednostima Hrvati definitivno ne plaćaju najskuplje gorivo u Europi. Primjerice, u Nizozemskoj je cijena litre benzina već probila granicu od 2 eura, a u samom vrhu su još Njemačka, Danska i Italija, sve s cijenom višom od 1.7 eura za litru.

Ilustracija: Auto-traveler.ru

Spustimo li se na razinu gdje Hrvatska trenutno spada po životnom standardu, a to je dno EU, sve zemlje imaju redovito niže cijene goriva. Benzin je kod boljestojećih susjeda Slovenaca jednak, ali jeftiniji, a isto se može zaključiti za Bugarsku, Rumunjsku i još neke. Izuzetak su Grci koji plaćaju izuzetno skupo gorivo. Najjeftinije gorivo plaća se u Rusiji, Bjelorusiji i Turskoj, a na razini ispod 1 eura za litru ima još nekoliko zemalja. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...