ERDOGAN ZAPRIJETIO PROTJERIVANJEM DESET AMBASADORA IZ TURSKE: "Zar vi treba da dijelite lekcije Turskoj"

"Rekao sam našem ministru vanjskih poslova da ne možemo sebi priuštiti da im (ambasadorima) poželimo dobrodošlicu u našu zemlju", rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.

  • Svijet

  • 21. Okt. 2021  

  • 0

Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvale na "pravedno i brzo rješavanje afere" Osmana Kavale koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas da će protjerati ambasadore iz deset zemalja, uključujući Francusku, Njemačku i SAD poslije poziva tih zemalja da Turska oslobodi navodnog protivnika režima Osmana Kavalu.

"Rekao sam našem ministru vanjskih poslova da ne možemo sebi priuštiti da im (ambasadorima) poželimo dobrodošlicu u našu zemlju", rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.

Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvale su u ponedjeljak na "pravedno i brzo rješavanje afere" Osmana Kavale, turskog izdavača i mecene koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja.

"Zar vi treba da dijelite lekcije Turskoj", naveo je Erdogan i dodao da je tursko pravosuđe nezavisno.

Turske vlasti su u utorak pozvale ambasadore tih deset zemalja, ocjenjujući "neprihvatljivim" njihov poziv na oslobađanje Kavale.

Vlasti su 2013. godine optužile Kavalu (64) poznatu ličnost civilnog društva da želi da destabilizuje državu. Kavala je te godine podržao antivladine proteste. Potom je 2016. godine optužen za pokušaj rušenja vlade tokom neuspjelog državnog udara.

Evropski sud za ljudska prava naložio je u decembru 2019. njegovo neposredno oslobođanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...