ERDOGAN RAZGOVARAO SA IRANSKIM PREDSJEDNIKOM: Potrebno spriječiti napore Izraela da proširi tenzije u regiji

Erdogan je rekao da je važno nastaviti sa jačanjem napora da se što prije provede rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) o prekidu vatre u Gazi.

  • Svijet

  • 31. Mar. 2024  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Kako se navodi u saopćenju Ureda za komunikacije Turske, dvojica lidera razgovarala su o bilateralnim odnosima, napadima Izraela na palestinske teritorije i humanitarnoj situaciji u regionu.

Erdogan je tokom razgovara rekao da je važno nastaviti sa jačanjem napora da se što prije provede rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) o prekidu vatre u Gazi, te da Fatah i Hamas u tom procesu trebaju djelovati jedinstveno.

Erdogan je kazao da je potrebno raditi zajedno kako bi se spriječili napori Izraela da proširi tenzije u regionu, prenosi Anadolija.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...