BACATE LI NOVAC ILI STE BAŠ SIGURNI: Evo da li je moguće ukrasti auto sa zederom

Zeder je specijalna brava koja mehanički blokira upravljanje vozilom, a elektroblokadom blokira paljenje. Specijalna brava ima gotovo neograničen broj kodova i ne može se lomiti ni “češljati”.

  • Auto

  • 23. Okt. 2021  

  • 0

Nemanja Lazarević, vlasnik YouTube kanala Auto Analiza u najnovijoj epizodi govorio je o problemu krađe automobila, te sigurnosnim sistemima i zaštiti.

Razgovarao je sa konstruktorom i tvorcem Lavlje kanže i Zedera, koji su najzastupljeniji načini mehaničke zaštita automobila na ovim prostorima.

Kako je kazao osnivač kompanije, Zeder se prodaje i ugrađuje u autmobile u cijelom svijetu, kompanija ima sve moguće cetrifikate, od Evropske unije do Sjedinjenih Američkih Država.

Ako je Zeder aktiviran i zaključan, kaže on, jako je teško i skoro nemoguće. Za sada nije zabilježen slučaj krađe sa ovih sigurnostim sistemom. Dodao je da je jedino moguće fizički odnijeti automobil sa šlep vozilom.

Zeder je specijalna brava koja mehanički blokira upravljanje vozilom, a elektroblokadom blokira paljenje. Specijalna brava ima gotovo neograničen broj kodova i ne može se lomiti ni “češljati”. U sistemu postoji specijalni zub, koji izdržava opterećenje od šest tona.

Neke tajne osobine Zeder sistema konstruktor je zadržao samo za sebe, a tiču se sigurnosti i predstavljat će iznenađenje za sve koji pokušaju otvoriti ili razbiti ovaj sistem. Uređaj otključava specijalni ključ. Kada se on izvuče sistem je zaključan i vozilo obezbjeđeno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...