DODIK PO PRVI PUT NAJAVIO MOGUĆI ODLAZAK IZ POLITIKE: Naslijedit će ga...

"Nisam glup da bih se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu", kaže Dodik

  • Politika

  • 23. Okt. 2021  23. Okt. 2021

  • 2

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, rekao je da će na sastanaku u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o situaciji u BiH, navodi se u analizi portala Republikainfo.com.

"I ovaj sastanak predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka. Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvijek vezane za naša prava”, rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvijek pokušavaju “donijeti neku odluku da smire Republiku Srpsku, a poslije toga po pravilu slijedi još gora odluka”.

Dodik je naglasio da “mnogi koji odlučuju o BiH samo površno gledaju pravo, Ustav i međunarodne akte i s pozicije politike sile pokušavaju kreirati odnose, i moramo to da zaustavimo, jer nakon godinu dana od RS ništa neće biti".

“Reći ću kako vidim razvoj ove situacije, da jednostavno vjerujemo u lažne namjere. Mi moramo to zaustaviti, jer nakon godinu dana od Republike Srpske ništa neće biti. Ja razumijem što Srbija može, ne očekujem podršku u cijelosti, ali očekujem razumjevanje. Јa sam čovjek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bih se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, ‘tetoši’ neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava nam nametnuti rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu, kojom su vrlo zadovoljni u Sarajevu”, rekao je Dodik, spomenuvši i “ujedinjeni politički blok u Bošnjaka”.

"Danas, na žalost, imamo opoziciju na strani političkog Sarajeva, ali ne mogu satrati Dodika", poručio je Dodik, govoreći o sebi u trećem licu jednine.

No, ovo je prva Dodikova izjava kojom najavljuje mogući odlazak iz politike, ali i potvrda političkih analitičara koji su najavljivali kako je Dodikov plan postati “srpski mučenik”. Odlaskom bi Dodik izbjegao i izbore sljedeće godine i vrlo upitne izborne rezultate nakon niza skandala u vrijeme SNSD-ove vlasti u RS-u.

Pojedini mediji već analiziraju moguće scenarije tko bi mogao Dodika zamijeniti na mjestu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a. Tako se spominje i ime Nebojše Radmanovića (SNSD) koji bi, po Zakonu o zamjeni člana Predsjedništva BiH i kao dužnosnik-zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabran iz RS-a. Radmanović bi, vjerojatno, napustio zastupničku dužnost te bi postao novi član Predsjedništva iz RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...