DRŽAVNI UDAR U SUDANU: Vojska uhapsila premijera, ministre, čelnike političkih stranaka...

Oružane snage ušle su i u kuću premijerovog savjetnika za medije i uhapsile ga, izjavili su za Reuters izvori u njegovoj obitelji.

  • Svijet

  • 25. Okt. 2021  

  • 1

Oružane snage u Sudanu su stavile premijera Abdallaha Hamdoka u kućni pritvor, te uhapsile nekoliko ministara i čelnike nekoliko saveznih država i političkih stranaka, izvijestila je u ponedjeljak televizija Al Hadath, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ministarstvo informisanja potvrdilo je informaciju, navodeći da je Hamdok uhapšen jer se odbio pridružiti puču.

Nakon što je pritvoren u kući, odveden je na nepoznatu lokaciju, navedeno je.

Oružane snage ušle su i u kuću premijerovog savjetnika za medije i uhapsile ga, izjavili su za Reuters izvori u njegovoj obitelji, prenijela je Hina.

Al Hadathov izvor tvrdi da su među uhapšenim ministar industrije Ibrahim al-Sheikh, ministar informisanja Hamza Baloul i guverner Khartouma Ayman Khalid.

Vojska nije odmah komentirala tu informaciju.

Sudanska televizija emitira normalno, a izvori su za Reuters ustvrdili da internet po svemu sudeći nije dostupan u glavnom gradu.

Pokušaj državnog udara

Situacija je u Sudanu napeta nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u septembru i žestokih međusobnih optužbi vojske i političkih tijela koji bi trebali dijeliti vlast nakon svrgavanja nekadašnjeg čelnika Omara al-Bashira 2019. godine.

Bashir je zatvoren, a vojska i politička tijela trebali bi zajednički upravljati zemljom do izbora 2023. godine.

Napetosti su ovog mjeseca eskalirale nakon što se koalicija pobunjeničkih grupa i političkih stranaka udružila s vojskom, a pristaše vojske organizirale prosvjede pred predsjedničkom palatom, tražeći raspuštanje civilnih vlasti.

Nekoliko ministara sudjelovalo je prošle sedmice u velikim protestima u Khartoumu i u drugim sudanskim gradovima protiv mogućnosti da vlast preuzme vojska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...