KAJGANIĆ ODGOVARAO NA TEŠKA PITANJA: „Suđenje u slučaju Memić otvoreno, u slučaju Dragičević tužilačka odluka će biti saopštena javnosti, Tegeltiju poznajem, ali…“

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na poziciju vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izabran je Milanko Kajganić, koji je za BHT1 govorio o brojnim otvorenim pitanjima u toj instituciji.

  • Društvo

  • 26. Okt. 2021  

  • 1

Kako odgovoriti na prijetnje koje se odnose na dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države? Je li nekažnjivo sve što se završava na riječima, a kažnjivo tek kad se povuku konkretni potezi? Je li možda tada već kasno? 

-Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima u svom radu više odsjeka, između ostalog, ima i odsjeke koji tretiraju zaštitu Ustavom utvrđenog poretka u Bosni i Hercegovini i tužioci iz tog odsjeka preduzimaju sve aktivnosti kada su u pitanju predmeti iz kojih bi mogla proizlaziti osnovana sumnja da je počinjeno određeno krivično djelo. I postupajući tužioci koji su zaduženi tim predmetima rade i nastaviće da rade. Tamo gdje nađu da postoji osnova sumnje, naravno da će provesti kvalitetnu istragu i donijeti tužilačku odluku. Ako bude prostora za optuženje, naravno da će podizati optužnice pred sudom Bosne i Hercegovine, kazao je Milanko Kajganić.

Prije nekoliko dana u javnosti se pojavila informacija, to je Tužilaštvo i potvrdilo, da je na inicijativu tužioca Džermina Pašića formiran predmet protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. S obzirom da je on izabrani zvaničnik, može li on uopšte biti krivično gonjen zbog takvih stvari?

-Pred Tužilaštvom se formiraju predmeti na razne načine, između ostalog, i onako kako ste vi rekli, donošenjem bilo kakve informacije da postoji nekakva osnova sumnje da je počinjeno neko krivično djelo, pa tako i krivična djela za koja me pitate. Svi građani Bosne i Hercegovine su isti pred zakonom i jednako odgovaraju za sva učinjena krivična djela. Ako me pitate i za te predmete, oni su dati u radu tužiocima koji odgovaraju za te predmete i oni će provesti provjere i donijeti tužilačke odluke u tom, kao i u svakom predmetu, odgovorio je Kajganić.

Dva slučaja u posljednjih nekoliko godina, koja su u žiži javnosti jesu slučajevi smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo je slučaj Memić, vodi se i postupak, potvrđena je optužnica, a preiuzelo je i slučaj Dragičević,ako se ne varam, u aprilu ove godine. Da li će optužnica uskoro biti objavljena, šta nam možete reći, a da se ne ugrozi istraga i sve ostalo što se radi na tom predmetu? 

-Kako sam maloprije rekao, za konkretne predmete odgovaraju postupajući tužioci koji su zaduženi tim predmetima. U svakom od tih predmeta za koje ste me pitali, imaju postupajući tužioci, koji već postupaju. Kao što ste rekli, u predmetu Memić podiguta je optužnica, suđenja su javna, javnost može u potpunosti da ostvari uvid u sve ono što se dešava u tom predmetu. U predmetu Dragičević - nakon preuzimanja predmet je dodijeljen postupajućem tužiocu. Ja sam već obavio razgovor sa postupajućim tužiocem, na način da li postoji potreba dodatnog angažovanja bilo kog osoblja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Taj predmet će ostati kod postupajućeg tužioca i taj postupajući tužilac će donijeti adekvatnu tužilačku odluku kada izvrši sve provjere u skladu sa zakonom. Nakon donošenja, ta odluka će biti saopštena javnosti, kazao je Kajganić.

Kada ste izabrani na poziciju, određeni mediji dovodili su vas u vezu sa bivšim predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom. Kako to komentarišete, da li poznajete uopšte gospodina Tegeltiju, u kakvim ste odnosima i jeste li uopšte? 

-Svi mediji do sada su me pitali isto to pitanje, povlačeći to kao paralelu, vjerovatno zato što obojica živimo u Banjaluci. Ja gosdpodina Tegeltiju nisam poznavao dok on nije imenovan u Visoki sudski i tužilački savjet. Ja sam imenovan za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine prije nego što je gosposdin Tegeltija uopšte došao za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Predsjednik Savjeta je, kada sam ja imenovan, bio gospodin Milorad Novković. Sa gospodinom Tegeltijom se poznajem, ne družimo se, apsolutno nismo ni u kakvim odnosima, naročito sada kad gospodin Tegeltija više nije član pravosudne zajednice, tako da mislim da nema osnova za bilo kakvo prigovaranje u tom smjeru.

Jedna od stvari koje su vam se spočitavale je da ste bili tužilac u predmetima gdje su, u najvećoj mjeri, za ratne zločine procesiurani bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine

-Vrlo lako se može utvrditi kroz izvještaje, koje sam i ja podnosio rukovodiocima, na kojim predmetima sam ja radio, na kojim predmetima sam provodio istrage, u kojim predmetima sam podigao optužnice, u kojim predmetima su donesene presude. Ja sam radio samo na predmetima koji su mi bili zaduženi u rad od strane tadašnjih rukovodilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Nisam mogao ni ja, niti bilo ko od tužilaca, birati predmete na kojima ću raditi, tako da sam radio na onima koje sam dobijao u rad i trudio sam se da radim i da ih odradim što sam kvalitetnije mogao i znao, odgovorio je Kajganić.

Pogledajte video.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...