ŽARKO PAPIĆ O SPOMENIKU NA KAZANIMA: "Napravljena je ozbiljna greška. Čudi me da SDP nije mogao prihvati citat iz presude..."

...sudova u Sarajevu iz 1996. To je stvarno zastrašujuće! Ukratko rečeno, loše i bojim se da je nešto od kredibiliteta koji je nova Gradska uprava imala na samom početku ovim - ozbiljno kontaminirano, rekao je Papić.

  • Društvo

  • 27. Okt. 2021  27. Okt. 2021

  • 1

Ja mislim da je sa tekstom na spomeniku napravljena ozbiljna greška, kaže uz razgovoru za Radiosarajevo.ba dr. sc. Žarko Papić jedan od vanjskih članova Gradskog savjeta kojeg je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić imenovala početkom juna ove godine, a rade bez naknade.

Profesor Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i analitičar, koji je u Gradskom savjetu je zadužen za socio-ekonomsku analitiku, kazao je ovo nakon što je danas a sjednici Gradskog vijeća Sarajevo usvojen tekst za spomen-obilježje na Kazanima koji je predložila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
Vijećnici su usvojili ovu odluku sa 20 glasova "za", te jednim protiv, te četiri suzdržana.

"Usput rečeno u viber grupi u kojoj su članovi Gradskog savjeta je to komentarisano. Nekoliko nas je imalo ozbiljne primjedbe. Ja ostajem kod primjedbi. Mislim da je amandman Naše stranke bio veoma dobar. Jer amandman Naše stranke govori o činjenicama. Citira presude suda iz 1996. godine i 1999. godine. Pošto se citati ne mogu prihvatiti, izgleda mi da je politička situacija u Gradu Sarajevu bila bolja 1996. godine, nego danas. Jer potpuno je čudno moram reći da se ide sa tekstom gdje se upotrebljava izraz "nevine žrtve". Pazite, nevina žrtva je žrtva saobraćajne nesreće, Djevojčica koju je pregazio na prelazu neki automobil. Ovo nisu nevine žrtve. Ovo su naravno, žrtve ratnih zločina. Mislim da je napravljena ozbiljna greška", rekao je Papić.

S druge strane, kazao je Gradski savjet apsolutno nije bio zvanično konsultovan oko samog teksta.

"Mislim, ako je već Savjet da mu je to između ostalog funkcija. Manje više smo dovedeni pred svršen čin nakon prvog prihvatanja prijedloga od strane Gradskog vijeća. Tako da sve zajedno, ovaj tekst je samo stvaranje nove vrste nepovjerenja u Gradu Sarajevu. Na stranu to što između koalicionih partnera, Trojke, očigledno postoje razlike.

Čudi me da Kantonalni odbor SDP nije mogao prihvati citat iz presude sudova u Sarajevu iz 1996. To je stvarno zastrašujuće! Ukratko rečeno, loše i bojim se da je nešto od kredibiliteta koji je nova Gradska uprava imala na samom početku ovim - ozbiljno kontaminirano", zaključio je Papić, pie Radio Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...