POSTOJI MNOGO NAČINA, ALI JEDAN JE NAJBOLJI: Evo kako pripremiti kestenje pa da bude savršenog okusa

Kesten je mnogima omiljena jesenja namirnica. Bogat je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B6, folnom kiselinom i magnezijumom, pa baš zbog toga se treba češće naći na trpezi. Evo savjeta kako ga možete pripremati na najbolji način. 

  • Gastro

  • 27. Okt. 2021  28. Okt. 2021

  • 0

Spremanje u tavi

Najprije im zarežite koru u krst, a nakon što ih stavite u tavu, pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kestenje će dobiti boju.

Priprema u šporetu

Svakikesten zasjecite po širini, sve dok se ljuska lijepo ne rastvori. Potom prebacite rasječeno kestenje u šerpicu, dodajte vodu i malo posolite. Pustite da se krčka dok ne provri, a potom kestenje izvadite iz vode, prebacite u tepsiju i stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni da se peku 15 minuta.

Trik za lakše čišćenje

Da biste ih lakše očistili nakon pečenja, dok je još vruće, kestenje stavite u vlažnu krpu i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta. 

 Kuhanje u šerpi

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitnije kestenje kuha se oko pola sata, a krupnije do sat vremena.

alt

Mikrotalasna

Kestenje zarežite nožem, pa ih stavite u posudu sa vodom. Prekrijte papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na oko dva minuta u zavisnosti od toga koliko su veliki plodovi. Ako poslije dva minuta nisu gotovi, produžite kuhanje na još minut, pa provjerite.

Na roštilju

Najukusniji su kada se pripremaju na roštilju. Nožem zasjecite koru, pa ih poređajte na aluminijumsku foliju koju ste prethodno izbockali na nekoliko mjesta. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i ne dobiju lijepu boju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...