Društvo
KOMENTAR ALEKSANDRA TRIFUNOVIĆA: "Da li bi iko od nabrojanih vjekovnih neprijatelja Srba, kako ih naziva Dodik, danas napravio ovako zastrašujući rezultat, kakav su..."
Prije 10 min0
Kesten je mnogima omiljena jesenja namirnica. Bogat je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B6, folnom kiselinom i magnezijumom, pa baš zbog toga se treba češće naći na trpezi. Evo savjeta kako ga možete pripremati na najbolji način.
Gastro
27. Okt. 2021 28. Okt. 2021
0
Spremanje u tavi
Najprije im zarežite koru u krst, a nakon što ih stavite u tavu, pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kestenje će dobiti boju.
Priprema u šporetu
Svakikesten zasjecite po širini, sve dok se ljuska lijepo ne rastvori. Potom prebacite rasječeno kestenje u šerpicu, dodajte vodu i malo posolite. Pustite da se krčka dok ne provri, a potom kestenje izvadite iz vode, prebacite u tepsiju i stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni da se peku 15 minuta.
Trik za lakše čišćenje
Da biste ih lakše očistili nakon pečenja, dok je još vruće, kestenje stavite u vlažnu krpu i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta.
Kuhanje u šerpi
Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitnije kestenje kuha se oko pola sata, a krupnije do sat vremena.
Mikrotalasna
Kestenje zarežite nožem, pa ih stavite u posudu sa vodom. Prekrijte papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na oko dva minuta u zavisnosti od toga koliko su veliki plodovi. Ako poslije dva minuta nisu gotovi, produžite kuhanje na još minut, pa provjerite.
Na roštilju
Najukusniji su kada se pripremaju na roštilju. Nožem zasjecite koru, pa ih poređajte na aluminijumsku foliju koju ste prethodno izbockali na nekoliko mjesta. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i ne dobiju lijepu boju.
Društvo
KOMENTAR ALEKSANDRA TRIFUNOVIĆA: "Da li bi iko od nabrojanih vjekovnih neprijatelja Srba, kako ih naziva Dodik, danas napravio ovako zastrašujući rezultat, kakav su..."
Prije 10 min0
Evropa
DOK RUSI PRIPREMAJU VELIKU OFANZIVU, UKRAJINA SE UKOPAVA: "Prekasno je, neće izdržati"
Prije 16 min0
Zdravlje
U NEKIM SITUACIJAMA MOŽE DOĆI DO FATALNOG ISHODA: Ovo je ključan korak u procesu liječenja masne jetre
Prije 26 min0
Svijet
HOĆE LI GA POSLUŠATI: Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da zaustavi glad u Gazi
Prije 27 min0
Gastro
JELO OD KOJEG SE IMAM "BAJILDISAO": Ovaj specijalitet spremite za večerašnji iftar i oduševite ukućane ili goste
26. Mar. 20240
Gastro
DESERT ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite „dobru“ pitu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Mar. 20240
Gastro
PURA S UMAKOM OD PAVLAKE I JAJA: Odlična je za vašu dijetu i želudac, a ukusna večera teško da može biti jeftinija
27. Mar. 20240
Gastro
BRZO, UKUSNO I JEDNOSTAVNO: Napravite najukusniji zeleni pesto za tjesteninu od svega nekoliko sastojaka
26. Mar. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.