Regija
NAKON IFTARA NASTANU PROBLEMI: Hitna pomoć u Novom Pazaru puna pacijenata koji se prejedaju
Prije 20 min0
Kesten je mnogima omiljena jesenja namirnica. Bogat je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B6, folnom kiselinom i magnezijumom, pa baš zbog toga se treba češće naći na trpezi. Evo savjeta kako ga možete pripremati na najbolji način.
Gastro
27. Okt. 2021 28. Okt. 2021
0
Spremanje u tavi
Najprije im zarežite koru u krst, a nakon što ih stavite u tavu, pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kestenje će dobiti boju.
Priprema u šporetu
Svakikesten zasjecite po širini, sve dok se ljuska lijepo ne rastvori. Potom prebacite rasječeno kestenje u šerpicu, dodajte vodu i malo posolite. Pustite da se krčka dok ne provri, a potom kestenje izvadite iz vode, prebacite u tepsiju i stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni da se peku 15 minuta.
Trik za lakše čišćenje
Da biste ih lakše očistili nakon pečenja, dok je još vruće, kestenje stavite u vlažnu krpu i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta.
Kuhanje u šerpi
Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitnije kestenje kuha se oko pola sata, a krupnije do sat vremena.
Mikrotalasna
Kestenje zarežite nožem, pa ih stavite u posudu sa vodom. Prekrijte papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na oko dva minuta u zavisnosti od toga koliko su veliki plodovi. Ako poslije dva minuta nisu gotovi, produžite kuhanje na još minut, pa provjerite.
Na roštilju
Najukusniji su kada se pripremaju na roštilju. Nožem zasjecite koru, pa ih poređajte na aluminijumsku foliju koju ste prethodno izbockali na nekoliko mjesta. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i ne dobiju lijepu boju.
Regija
NAKON IFTARA NASTANU PROBLEMI: Hitna pomoć u Novom Pazaru puna pacijenata koji se prejedaju
Prije 20 min0
Sport
SKUPŠTINA ABA LIGE NAKON KOJE VIŠE NIŠTA NE BI TREBALO OSTATI ISTO: Tri velike teme koje odlučuju izgled regionalnog takmičenja
Prije 22 min0
Estrada
MELINA SE NAKON RAZVODA OD HARISA VIŠE NE PREZIVA DŽINOVIĆ: Odlučila je da vrati...
Prije 23 min
Vijesti
ŠTA JE POVOD: Sarajevo okićeno zastavama Evropske unije uoči važnog dana (FOTO)
Prije 32 min0
Gastro
RECEPT STARI, UVIJEK PALI: Napravite hurmašice prema tradicionalnoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
17. Mar. 20240
Gastro
OMILJENO PIĆE POSLANIKA MUHAMMEDA: Nabeez voda pije se za vrijeme ramazana, evo kako se pravi
18. Mar. 20242
Gastro
SITNO I JEFTINO, A HRSKAVO I NEODOLJIVO: Najjednostavniji recept za najukusnije krompire
Prije 22h0
Gastro
ZLATNI OBROK DANA: Doručak u Turskoj nije samo gorivo za dan, evo zašto je tako poseban
18. Mar. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.