OSTVARIO SE NAJCRNJI SCENARIO NA KOJEG JE UPOZORAVANO: Mađarski transporter gasa tužio Vladu FBiH, Energoinvest i BH-Gas, traži 21 milion američkih dolara!

"Ako ima pravde i zakona, ministar Nermin Džindić koji je najodgovorniji za ovaj skandal mora biti uhapšen", kaže ekspert Almir Bećarević

  • Mini market

  • 28. Okt. 2021  28. Okt. 2021

Piše: DARKO OMERAGIĆ

Mađarski transporter gasa kompanija FGSZ s kojom Vlada FBiH i dalje ima važeći ugovor o transportu gasa u Bosnu i Hercegovinu tužio je Energoinvest, BH-Gas i Vladu Federacije i traži naknadu od 21,1 miliona američkih dolara, saznaje "Slobodna Bosna"!

Informacija o tužbi razmatrana je i na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH na kojoj je resorno Ministarstvo industrije, energije i rudarstva FBiH obavijestilo Federalnu Vladu da je postupak pokrenut pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Zürichu (Švicarska).

Ovaj postupak najvjerovatnije će biti okončan u korist mađarske kompanije zato što BH-Gas na čijem je čelu prije dva mjeseca Mihajlo Krmpotić koji je imenovan nakon smjene Jasmina Salkića nije platio tri avansa kompaniji FGSZ s kojom FBiH ima ugovor o snabdijevanju FBiH gasom do kraja 2022. godine. Da pojasnimo, Vlada FBiH je dozvolila Energoinvestu da nabavlja ruski plin od kompanije Gazprom preko "Turskog toka", a istovremeno je ostao na snazi ​​i ugovor sa FGSZ o nabavci ruskog gasa preko Mađarske. Na činjenicu da će uporedo s "Turskim tokom" "raditi" i pravac preko Ukrajine i kontakt-tačke Beregovo i da će Mađari u slučaju jednostranog pokušaja raskida ugovora moći tužiti FBiH i dobiti je na sudu ranije su upozorili bivši direktor BH-Gasa Salkić i njegov savjetnik i ekspert za gas Almir Bećarević, no resorni ministar Nermin Džindić (SBB), se na to upozorenja nije obazirao.

S obzirom na to da se nakon neplaćanja tri avansa ugovor smatra raskinutim, FGSZ je pokrenuo postupak arbitraže i kako saznaje "Slobodna Bosna", ako Mađari pobijede u ovom sporu ukupna cijena koju će morati platiti neće biti 21 milion dolara, nego minimalno 23 miliona američkih dolara jer će biti dodatnih sudskih troškova (advokati i sam arbitražni postupak, sudije, kamate, vještačenje i slično) s obzirom na to da nije tužena samo Vlada FBiH, nego i BH-Gas i Energoinvest. 

FBiH bi ovaj spor vrlo lako mogao izgubiti zbog toga što pravac preko Ukrajine i Beregova i dalje radi i to je argument koji je na strani mađarske kompanije koja je godinama snabdijevala FBiH gasom ovim pravcem i koja je s FBiH imala važeći ugovor do kraja naredne godine. Resorni ministar Nermin Džindić je prelazak na "Turski tok" pravdao nižom cijenom gasom, ali se to neće dogoditi jer je u međuvremenu promijenio priču govoreći da će gas od Nove godine poskupjeti i to znatno. Na sve ovo su upozoravali Salkić i Bećarević koji nam je povodom ove situacije rekao:

"Nema dileme da će FBiH ovaj spor izgubiti. Ovo je finale svega na šta smo upozoravali i da će preko 'Turskog toka' biti veća cijena gasa, da će ta cijena doći od 1. januara i na kraju da će Mađari tužiti nakon što se ne plate tri fakture. Dakle, dogodilo se sve ono što smo napisali u martu u analizi, a glavni i odgovorni za sve ovo je ministar Džindić i ako ima države i zakona taj čovjek treba biti uhapšen jer je jedini odgovoran za ono što će nastupiti presudom na sudu u Švicarskoj."

"Argument" ministra Džindića za prelazak sa pravca preko Ukrajine na "Turski tok" bila je navodna prijetnja Gazproma. Međutim, za to nikada nisu podastrti dokazi. S druge strane, bivša Uprava je govorila da će pravac preko Beregova raditi i dalje i da nema razloga za prelazak na "Turski tok", te da svako neplaćanje i raskid ugovora vodi ka tužbi i plaćanju penala koji se navodi u tužbi.

"Ministar je obmanuo kompletnu Vladu FBiH čiji su ministri na ranijim sjednicama glasali da BH-Gas i Energoinvest do 2023. godine ostanu na starom pravcu snabdijevanja i zato dali garanije pismima saglasnosti prema FGSZ", rekao nam je Bećarević.

Vezane vijesti

trenutak ...