PROFESOR DEJAN JOVIĆ O NAJAVAMA IZ REPUBLIKE SRPSKE: „Ne izvoditi brze i ishitrene poteze i reakcije koje su podržane dan ili dva, a onda poslije donose glavobolje onima koji su ih pokrenuli…“

Profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Dejan Jović rekao je da je ohrabren zbog toga što politički lideri nekih zemalja članica EU sve češće govore da bi Unija trebalo da se proširi na zemlje regiona Zapadnog Balkana. Ipak, kako je rekao u intervjuu za Euronews Srbija, čini mu se da oko ovog pitanja nema konsenzusa.

  • Regija

  • 29. Okt. 2021  

  • 0

Profesor Dejan Jović je bio jedan od učesnika Beogradskog bezbjednosnog foruma, a u intervjuu za Euronews Srbija je govorio o procesu evropskih integracija, posljednjim izvještajima koji su stigli iz EU, ali i situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kako ocjenjujete stanje EU integracija na Zapadnom Balkanu, naročito u svjetlu onoga što se dešavalo u prethodnim nedjeljama. Naime, nedavno je predstavljen izvještaj Evropske komisije i održan Samit EU-Zapadni Balkan, ali region nije dobio datum za punopravno članstvo?

-Proces i dalje traje i ja mislim da je to glavna pozitivna vijest, dakle da nije stao, da nije došlo do neke odluke koja bi ga dodatno usporila ili vratila nekoliko koraka unazad. Ovi zadnji izvještaji su rezultat sadašnje konfuzije u samoj EU oko toga da li želi da se taj proces ubrza ili ne. Ja sam ohrabren jednim dijelom što politički lideri nekih zemalja članica sada sve češće govore da treba da se EU proširi što prije na sve zemlje regiona, ali mislim da oko toga nema konsenzusa. 

S druge strane, vidimo i u zemljama kandidatima neke trendove povećanja autoritarnosti, konsolidiranja stanja koje nije pluralistično u političkom smislu, nego više liči na jednopartijski neki sistem ili nemogućnost da se postignu neki značajniji dogovori, kao što je u BiH između etničkih lidera, ili u Crnoj Gori kao što smo vidjeli, pluralizacija koja ima i neke elemente nasilja, kao što je bilo na Cetinju prije oko ustoličenja mitropolita Joanikija. A u Sjevernoj Makedoniji, glavni problem je što Bugarska nema vladu trenutno, bez obzira na ovu podršku koju oni dobijaju od SAD i EU, taj problem i dalje postoji, ali je on manje-više nastao u okviru same Evropske Unije. Tako da imamo jedan status kvo, ali, dobra stvar je da vrata nisu zatvorena".

Imamo još jednu krizu u BiH. Kako gledate na eventualno njeno razrješenje, naročito u svjetlu toga što je Republika Srpska već pokrenula neke procese?

-Meni se čini da je potrebno stati na loptu. Ne izvoditi brze i ishitrene poteze i reakcije koje su podržane dan ili dva, a onda poslije donose glavobolje onima koji su ih pokrenuli i da je potrebno na neki način shvatiti nove realnosti i započeti jedan suštinski dublji dijalog o tome šta će biti s BiH, odnosno na koji način je moguće rekonstruirati u tom postprotektoratskom vremenu. Znači jednoga dana kada zapad odluči da se povuče, odnosno da nema tako direktnu ulogu upravljanja u samoj Bosni i Hercegovini, kazao je Jović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...