KUHA NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska Arabija opozvala ambasadora i obustavila uvoz iz...

Saudijska novinska agencija (SPA) javlja da je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije iz Bejruta u Rijad vratilo ambasadora Velida bin Abdullaka al-Bugarija.

  • Svijet

  • 30. Okt. 2021  

  • 0

Vlasti Saudijske Arabije povukle su svog ambasadora iz Libana i do daljnjeg obustavile uvoz iz te zemlje, što je reakcija na nedavne sporne izjave libanskog ministra informisanja Georgea Kardahija, prenosi Anadolija.

Saudijska novinska agencija (SPA) javlja da je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije iz Bejruta u Rijad vratilo ambasadora Velida bin Abdullaka al-Bugarija i do daljnjeg obustavilo kompletan uvoz iz Libana.

U znak osude nedavnih izjava libanskog ministra Kardahija, saudijske vlasti su naredile libanskom ambasadoru u Rijadu Fevziju Kabbari da u roku od 48 sati napusti teritoriju Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija nazvala je pokret libanskog Hezbollaha terorističkom grupom i optužio ga da narušava bilateralne odnose i da državu Liban koristi kao bazu za provedbu vlastitih ciljeva.

Rijad: Hezbollah kontroliše sve luke

Iz Rijada su također naveli da Hezbollah kontroliše sve luke u Libanu i da, uprkos upozorenjima, i dalje u Saudijsku Arabiju krijumčari drogu.

Krizu u odnosima između Rijada i Bejruta izazvala je nedavna kritika koju je libanski ministar informisanja Kardahi uputio Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima koji učestvuju u intervenciji u ratu u Jemenu. Radi se o izjavi koju je dao ranije, a emitirana je na televiziji u Libanu 27. oktobra.

Upitan da li misli da jemenski pobunjenici Huti poput Hezbollaha brane svoju zemlju kao oružana organizacija, Kardahi je rekao da je tako i da rat u Jemenu mora biti okončan jer avioni gađaju kuće, zgrade, sela i gradove.

Libanski premijer Najib Mikati je u pisanom saopćenju naveo da su to izjave koje je Kardahi dao prije stupanja na dužnost ministra i da ni na koji način ne odražavaju njegovu trenutnu poziciju. Dodao je da izjave ni na koji način ne odražavaju politiku Libana prema arapskim zemljama, a posebno Saudijskoj Arabiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...