DAVOR GJENERO ZA „SB“: „U vrijeme kad se sa zebnjom čeka hoće li Dodik ići do kraja i kada se Schmidta upozorava da pojača prisutnost EUFOR-a i NATO-a u Brčkom, Milanović napada…“

"Radikalizam prema BiH u Milanovićevoj je izvedbi gori od onoga u Tuđmanovoj, a taj radikalizam ponovno, kao i u devedesetima, izvlači na površinu ono najgore u hrvatskom društvu", kazao je politolog Davor Gjenero.

  • Politika

  • 03. Nov. 2021  03. Nov. 2021

  • 5

Piše: MARIO ILIČIĆ

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prozvao je i premijera te zemlje Andreja Plenkovića radi nedavne izjave o Miloradu Dodiku, članu predsjedništva BiH. Rekao je da ima pitanja za premijera Hrvatske oko usklađivanja politike prema BiH i statusu Hrvata.

Podsjetimo, Plenković je na samitu čelnika EU-a u oktobru rekao da “u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od Dodika u pogledu funkcioniranja BiH”.

“Ja sam hrvatski predsjednik, prije svega u Hrvatskoj, ali na određeni način i tamo, ja se pitam je li to rekao hrvatski premijer, predsjednik HDZ-a ili netko tko radi u trećem ešalonu Ureda visokog predstavnika i govori ono što želi čuti par birokrata u Bruxellesu i par nadobudnih aktivista koji bi od BiH napravili Švicarsku, ali ne ide”, rekao je Milanović.

Novu, u najmanju ruku, neodmjerenu izjavu predsjednika Hrvatske, za „Slobodnu Bosnu“ prokomentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

-U trenutku kad se odnosi u Bosni i Hercegovini dramatično zaoštravaju, kad je Christian Schmidt pokušao Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti vrlo odgovoran i utemeljen izvještaj o razornom djelovanju Milorada Dodika i politike njegova entiteta prema Bosni i Hercegovini, kad se sa zebnjom čeka hoće li Dodik „ići do kraja” i početi u banjalučkoj skupštini demontažu državne strukture BiH, kad ozbiljni analitičari upozoravaju Schmidta da je vrijeme da pojača prisutnost EUFOR-a i NATO snaga u Brčkom, predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović napada hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog nedavne izjave u Bruxellesu, o tome da “u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od Dodika u pogledu funkcioniranja BiH”, jer da tu izjavu nije uskladio s njim kao sukreatorom hrvatske vanjske politike, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“, te nastavio:

-Podsjetio je da je on u Hrvatskoj predsjednik, ali da je predsjednik „i tamo”, pritom, naravno, ne misleći na Bruxelles, gdje je premijer govorio, nego u BiH, jer već je jednom rekao kako je upravo on predsjednik bosansko-hercegovačkim Hrvatima. Plenkovića je optužio da govori kao euro-birokrat iz trećeg ešalona, ismijavajući pritom europsku birokraciju, ali i bosansko-hercegovačko civilno društvo, kazao je Gjenero.

ZAGREB I SARAJEVO U NAJGOROJ FAZI ODNOSA

Gjenero podsjeća kako je Milanović prije samo nekoliko dana glasno govorio kako Dodik nije ekstremist, nego je u nemogućoj poziciji u BiH, a voljko se odazvao njegovoj inicijativi da Vučić, Milanović i turski predsjednik Erdogan, nasuprot Europskoj uniji i Sjedinjenim državama, dogovore režim u BiH.

-U najgoroj fazi odnosa Zagreba i Sarajeva, one strašne 1993. godine, tadašnja vlast nikada nije otvoreno zagovarala velikosrpski koncept Slobodana Miloševića ili Radovana Karadžića. S Miloševićem se dogovaralo uz pomoć posrednika kasnije kriptiranom telefonskom linijom, s Mladićem i Karadžićem se trgovalo i švercalo,ali se nisu objavljivale izjave naklonosti. Milanović računa da će za svoje izjave dobiti potporu besprizorne desnice, onih koji ne pripadaju ustavnom luku, a da će se ljevica, čije lidere drži u svojevrsnom klijentelističkom položaju, praviti da ove njegove izjave nije čula, napominje Gjenero.

-Milanović tako radikalizira političku klimu u Hrvatskoj, nastoji marginalizirati centrističku umjerenjačku politiku premijera Plenkovića. Uživa u tome što polovina glasača HDZ-a, prema istraživanjima javnog mnijenja, podupire njegove stavove. Radikalizam prema BiH u Milanovićevoj je izvedbi gori od onoga u Tuđmanovoj, a taj radikalizam ponovno, kao i u devedesetima, izvlači na površinu ono najgore u hrvatskom društvu. Za razliku od Tuđmana, koji je bio bazično usmjeren prema atlantizmu i Europskoj uniji (onako kako ih je on, manjkavo obrazovan i bez međunarodnog socijalnog iskustva razumio), pa je, kad je vidio da se situacija previše zaoštrila, činio i zaokrete, poput Washingtonskog sporazuma. U Milanovićevu mind settingu, međutim, mjesta za zaokrete i kompromise jednostavno nema, a u toj misaonoj strukturi koncept multietničke BiH definiran je kao pojam zla, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...