MUHAMED ŠAĆIRBEGOVIĆ: "Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije, Dodik i Vučić su pijuni..."

“Ne mislim da je budućnost BiH više u rukama UN-a i Rusija i Kina mogu da se uključe i oni imaju druge namjere kad je riječ o Bosni i Hercegovini koje možda nisu najbolje."

  • Politika

  • 04. Nov. 2021  04. Nov. 2021

  • 2

Muhamed Šaćirbegović, jedan od učesnika Dejtonskih pregovora, bivši ministar spoljnih poslova BiH, prvi ambasador BiH u UN-u komentarisao je dešavanja jučer u New Yorku gdje se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije obratio Vijeću sigurnosti.

Da li je međunarodna zajednica digla ruke od BiH?

“Ne mislim da je budućnost BiH više u rukama UN-a i Rusija i Kina mogu da se uključe i oni imaju druge namjere kad je riječ o Bosni i Hercegovini koje možda nisu najbolje.
Kad se radi o BiH treba biti pitanje u Parizu Londonu Berlinu to je euroatlansko pitanje, to nije samo pitanje regije i BiH.” rekao je Šaćirbegović.

Je li to pobjeda Dodika?

“Možda će neki tako računati ali ako oni hoće da ignoriraju visokog predstavnika onda Evropa i SAD treba da shvate da je vrući krompir sada u njihovim rukama. Previše dugo pokušavaju da odbacuju to međunarodno pitanje. Mi smo u novom hladnom ratu ili je ovo njegov nastavak ali na kraju znači da je pitanje BiH u igri velikih sila koje bi željele da zloupotrebljavaju BiH i naštete Evropi i SAD-a. Ne treba da govorimo koga ćemo kazniti. Nekoga treba nagraditi. Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije. Gospodin Dodik je samo pijun u toj igri kao i Vučić,” kazao je Šaćirbegović za N1.


Da li je oslabljen legitmitet Christiana Schmidta?

“Nije baš tako. Za prvih šest mjeseci sa Rusijom na vrhu, a nekada i Engleskom i Francuskom pokušali su ignorirati mene kada sam postao prvi ambasador. Željeli su negirati BiH ali dvije-tri godine nakon toga mi smo bili diplomatska sila. Pitanje BiH se mora vratiti u Brisel gdje su dvije najvažnije euroatlanske institucije. Možemo kazniti Dodika, ali ako je glavno pitanje u Moskvi, šta nam to pomaže? Rat koji se vodio u BiH, nije bio samo protiv Bošnjaka nego protiv Evrope, SAD-a i svih tih vrijednosti,” kazao je Šaćirbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...