"NATIONAL INTEREST" UPOZORAVA: Joe Biden mora ponovo uspostaviti autoritet SAD-a na Balkanu!

U posljednjih deset godina i pod ‘vodstvom’ Evropske unije odnosi u regiji su se pogoršali, a autoritet SAD-a tokom mandata novog predsjednika je pao na nulu, piše list "National Interest".

  • Društvo

  • 05. Nov. 2021  05. Nov. 2021

  • 1

Prije 14 mjeseci Kosovo i Srbija su potpisali Washingtonski sporazum u Bijeloj kući, što je bio veliki korak ka miru i prosperitetu na Balkanu nakon desetljeća američkog odsustva, piše National Interest (NI) i dodaje kako je posljednja američka intervencija bila podrška objavi nezavisnosti Kosova 2008. godine, što je za mnoge jedini uspješan projekat izgradnje države koji su predvodile Sjedinjene Američke Države u posljednjih 30 godina.

U posljednjih 10 godina i pod “vodstvom” Evropske unije odnosi u regiji su se pogoršali, a autoritet SAD-a tokom mandata Joea Bidena je pao na nulu, piše autor Ivan Sasha Sheehan, profesor sa Univerzitetea Baltimore.

'Sporazum s državom koja ne postoji'

“Washingtonski sporazum je prvi i jedini pravi sporazum koji su potpisali Srbija i Kosovo. On se odnosi na ekonomsku saradnju, graničnu demarkaciju i planove izgradnje transportnih veza između dvije države. Provođenje sporazuma je izgledalo kao jasan signal povratka Amerike na Balkan; bilo je pokazatelj da Washington preuzima nadležnost nad mirovnim procesom koji su evropske vlasti zanemarile i uradile jako malo da unaprijede pozitivne odnose među državama”, ističe Sheehan.

Dalje navodi kako, iako Srbija tvrdi da potpisivanje sporazuma ne znači da priznaje Kosovo kao nezavisnu suverenu državu, “to upravo to znači”, jer “niko ne potpisuje sporazum s državom koja ne postoji”.

Godinu kasnije, i s izostankom Amerike, sporazum izgleda kao da je fatamorgana, piše autor i dalje navodi kako je nekada značajno američko prisustvo sada nestalo, a povećava se evropski utjecaj.

“Sada je Srbija, dugogodišnji agresor, vratila trupe na granicu nezavisnih država i patrolira njome nebom s ruskim borbenim avionima – to je problematičan prizor. Ako su granične provokacije Srbije bile nedovoljne za poticanje tenzija, to je pomoglo namjerno spaljivanje zgrade kosovskih vlasti u etnički srpskom dijelu Kosova u vrijeme kada je Kosovo insistiralo na reciprocitetu pravila za registarske tablice na graničnim prelazima”, smatra Sheehan.

Ono što dalje zabrinjava, dodaje on, činjenica je da je evropski utjecaj popunio vakuum moći zbog američke generalne nezainteresiranosti u regiji.

'Vladajuća evropska pristranost Srbiji'

Prismotra EU-a dovela je do nepotrebne zbrke u vladavini prava na Kosovu.

Vladajuća evropska pristranost Srbiji, koja sve više liči na jednostranačku autoritarnu državu, može dalje dovesti do propadanja povjerenja i štete kosovskoj nezavisnoj, višestranačkoj demokratiji, smatra američki profesor.

“Koliko su, zapravo, Evropljani spremni ići daleko kada je riječ o miješanju u rad vlasti Kosova najbolje se vidi kroz dešavanja od provođenja Washingtonskog sporazuma. U nizozemskom Hagu, gdje EU finansira međunarodne sudove, počela su suđenja u Specijaliziranom vijeću za Kosovo”, piše Sheehan.

“Iznesene su optužbe protiv Hasima Thacija, borca za oslobođenje i bivšeg predsjednika Kosova, te još protiv nekih za navodne ratne zločine. U drugom slučaju su dvojica veterana Oslobodilačke vojske Kosova [OVK] optuženi da su objavili navodno povjerljive dokumente iz ureda specijalnog tužitelja Specijaliziranog vijeću za Kosovo, dakle onog tijela koje im sudi. Nije pokrenuta istraga ko, kako i zašto je objavio osjetljive informacije, niti su istraženi kosovski mediji koji su ih objavili. Bivši veterani OVK-a kojima se sudi su dobili te informacije. Ovo smrdi na namještaljku.”

Ova situacija ne iznenađuje s obzirom na to da EU ima ozbiljne unutrašnje izazove vlastitoj vladavini zakona i možda ne može podržati normalne pravne prakse na međunarodnom sudu koji finansira, navodi se u članku.

'Zvaničnici se moraju ponovo uključiti'

“No, ovo nije o zakonu, već o utjecaju EU-a na Balkanu. To je postalo očito kratkom posjetom bugarske predsjednice kosovskog suda s ambasadorima EU-a, gdje je ona objasnila ne samo koje će optužbe biti podignute, već i kada se mogu očekivati presude po njima. Otvoreno: EU kao da koristi Specijalizirano vijeće za Kosovo kako bi uklonili veterane rata iz državne politike”, ističe Shaheen.

Evropljani ne daju opravdanje zašto im se treba povjeriti Balkan, a Bidenova administracija ne pokazuje znakove povratka u regiju, no američki zvaničnici se moraju ponovo uključiti, piše profesor.

“Ono što američki zvaničnici moraju shvatiti je to da Amerika nije samo pomogla pri nastanku Kosova, već je donijela višestranačku demokratiju u regiju, koja to u historiji nije imala. Povratkom na Balkan SAD može spasiti svoj jedini uspjeh u izgradnji države u posljednjih 30 godina prije nego propadne zbog američke nezainteresiranosti i evropske nezakonitosti”, zaključuje Shaheen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...