SATELITSKE SNIMKE OTKRILE SVE: Kineska vojska napravila makete američkih razarača...

Reuters navodi i da kineske protivbrodske raketne programe nadgledaju Raketne snage Narodnooslobodilačke vojske

  • Svijet

  • 08. Nov. 2021  

  • 0

Kineska vojska napravila je makete u obliku nosača aviona američke mornarice i drugih američkih ratnih brodova u pustinji Xinjiang, koje će vjerovatno poslužiti kao mete za obuku, pokazali su satelitski snimci kompanije “Maxar”, prenosi Tanjug.

Satelitski snimci pokazuju obrise američkog nosača i najmanje dva raketna razarača klase “Arleigh Burke” koji su, kako se čini, izgrađena u novom kompleksu u pustinji Taklamakan, prenosi agencija Reuters.

Taj kompleks je korišten za testiranje balističkih raketa, prema tvrdnjama američkog Pomorskog instituta.

altFoto: Reuters

Reuters navodi i da kineske protivbrodske raketne programe nadgledaju Raketne snage Narodnooslobodilačke vojske (PLARF).

Prema najnovijem godišnjem izvještaju Pentagona o kineskoj vojsci, PLARF je izveo svoje prvo potvrđeno lansiranje u Južnom kineskom moru u julu 2020. godine, kada je ispaljeno šest protivbrodskih balističkih projektila DF-21 u vode sjeverno od otoka Spratli, gdje je Kina imala teritorijalni spor sa Tajvanom i četiri zemlje jugoistočne Azije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...