KOD NAS BI VJEROVATNO DOBIO TUŽBU: Zviždač koji je prijavio grešku na autima Hyundai i Kia dobio 24 miliona dolara nagrade

Tekst prenosimo sa stranice Index Auto zagrebačkog portala Index.hr.

  • Auto

  • 10. Nov. 2021  10. Nov. 2021

  • 0

Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA) je objavila kako je prvi put isplatila nagradu zviždaču koji je prijavio pogrešku na automobilima.

Zviždaču su isplaćena 24 milijuna dolara, što je maksimalna nagrada koju je bilo moguće isplatiti. Naime, prema zakonu je moguće isplatiti nagradu u udjelu do 30% od iznosa naplaćenog kaznom.

Ovdje su u pitanju Hyundai i Kia, odnosno njihove američke filijale.

Bivši Hyundaijev inženjer prijavio je pogrešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele Hyundaija i Kije.

NHTSA je nakon dogovora s kompanijama o opozivi izrekao kaznu od 210 milijuna dolara, od čega je 81 milijun dolara već uplaćen.

Po statutu, NHTSA smije isplatiti zviždaču do 30% prikupljenog novca od kazne koja je veća od milijun dolara. 

"Zviždači imaju ključnu ulogu u informiranju NHTSA-a o sigurnosnim problemima koji se kriju agenciji", rekao je Seven Cliff iz NHTSA-a i nastavio: "Informacija je bitna za javnu sigurnost i zato se obvezujemo da ćemo nagraditi sve koji nam donesu takve informacije."

Četiri-cilindrični motor Theta II se ugrađivao u niz modela, a ovdje se odnosi na Hyundaijeve modele Sonata i Santa Fe Sport te Kijine Optima, Sorento i Sportage.

U pravilu se radi o primjercima proizvedenima od 2011. do 2014. godine. Zbog konstrukcijske pogreške postojala je opasnost generiranja požara. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...