PROFESORICA TANYA DOMI UPOZORAVA: „Palmer će napraviti poseban dogovor sa Čovićem, Dodik mora biti izoliran..."

Tanya Domi, profesorica sa Sveučilišta Columbia (Institut Harriman u New York Cityju) i bivša glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH govorila je za O kanal o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

  • Politika

  • 12. Nov. 2021  

  • 1

- Bosna i Hercegovina je u krizi. Ovo se spremalo već neko vrijeme. Sada je tu, jer je međunarodna zajednica, uključujući i Sjedinjene Američke Države zanemarila BiH. Milorad Dodik poziva na secesiju, ne danima niti sedmicama, već godinama. To se nastavlja bez da se iko tome suprostavlja i sada napokon, kada je vrlo jasno da je stalno ponavljao da namjerava odvojiti Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine, navodno unutar granica zemlje. Sve te radnje i takvo ponašanje prijete miru i sigurnosti Bosne i Hercegovine prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tu se trenutno nalazimo i zato je Alijansa za izgradnju mira, bazirana u Washingtonu, pozvala međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD, na akciju, istakla je Tanya Domi.

State Department je u proteklom periodu dosta aktivniji u BiH. Prije nekoliko dana, ovdje je boravio Gabriel Escobar i održao niz sastanaka sa bh. političarima. Najbitnija poruka je da ovdje neće biti rata. Domi kaže da sve što SAD učini sada, predstavljat će dramatičan zaokret, jer do sada nisu radili ništa.

- Govorili su o izbornoj reformi i ekonomskom razvoju. Novac i ekonomski razvoj su uvijek dobri ali kriza nije u suštini oko izborne reforme niti ekonomske situacije, iako bi trebala biti bolja. Riječ je o političkoj krizi koju je režirao Dodik, tako da, pojavljivanje Amerikanaca napokon sa ovim sastancima znači da postoji ozbiljna zabrinutost. Prije dva dana su u britanskom Parlamentu raspravljali o ovoj temi i izrazili ozbiljnu zabrinutost. Vrlo je jasno da postoji kriza, jer Dodik nije odustao već je i nakon sastanka sa Escobarom izjavio da će nastaviti sa povlačenjem iz Bosne i Hercegovine. Nastavit će sa naporima da otpetlja RS od BiH. To je prijetnja miru i sigurnosti Bosne i Hercegovine. Nije mi jasno kako je Escobar rekao da se na sastanku sa Dodikom složio da neće biti rata, kada Dodik nije promijenio svoje izjave ili ponašanje, dodala je.

Prije Escobara, u Bosnu i Hercegovinu je dolazio i Matthew Palmer, američki predstavnik za izbornu reformu u našoj zemlji. Za neke je njegov angažman sporan. Domi smatra da Palmer nema povjerenje aktera razgovora.

- Nije dobro. Koliko razumijemo mi koji pažljivo pratimo, oni žele napraviti poseban dogovor sa Draganom Čovićem, da naprave izborni treći entitet koji bi garantirao ishod da u Predsjedništvo uđe još jedan nacionalistički političar. Sumnjam u takve ideje jer smatram da nisu demokratske i da Palmer nije održao otvoren i transparentan proces u koji treba uključiti mnogo više ljudi od lidera političkih stranaka. Treba uključiti i glasače. Nije se konsultovao sa nevladinim sektorom i šire. Nisam siguran da Palmer zaista ima efikasna rješenja za ovo pitanje, smatra Domi. 

Ona dodaje da Dodik mora biti izoliran i da ne bi trebao biti nagrađivan za eventualno poboljšano dobro ponašanje. Dobro ponašanje bi bilo da prestane sa svojom retorikom  otcjepljenju.

- Čini se da uopšte ne namjerava prestati. Međunarodna zajednica ga treba efikasno sankcionisati. State Department i Vlada SAD-a jesu uvele sankcije Dodiku, ali one očito nisu rezultirale ničim. Nadam se da će sankcije biti uvedene i da će SAD raditi zajedno sa Evropskom unijom i dobije njihovu podršku da sankcioniše Dodika. Ti napori moraju biti komplementarni i EU se mora aktivnije uključiti. Do danas nisu uveli nikakve sankcije na Zapadnom Balkanu, naglasila je.

Pogledjate cijeli razgovor. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...