ŠTA SE DOGAĐA U TUZLANSKOM KANTONU: Na snazi su nove mjere, ali uz tri načina ulaska u objekte, prizori iz kafića govore sve...

Tuzlanski kanton je uveo nove epidemiološke mjere. Odnose se na rad ugostiteljskih objekata koji ponovno mogu raditi do 23 sata, ali bez muzike uživo i uz nove propise. Razmišlja li se u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine o mjerama koje se u zemljama regije provode već neko vrijeme?

  • Društvo

  • 13. Nov. 2021  

  • 1

Za ulazak u bilo koji objekat na području Tuzlanskog kantona nakon 19 sati potrebno je priložiti jedan od tri papira: potvrdu o preležanom KOVID-u 19, potvrdu o završenoj vakcinaciji ili negativan antigenski, odnosno PCR test ne stariji od 48 sati. Kompromisno je ovo rješenje, odnosno rezultat dogovora između Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i ugostitelja.

Ekipa BHT1 posjetila je nakon 19 sati jedan od najposjećenijih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona.

Elis Jašarević, ugostiteljski radnik

„Mi kao objekat smo poduzeli mjere i prije ovoga kad je Krizni štab donio odluku, 3G – da ima potvrdu o preležanom KOVID-u i negativan PCR test. Mi smo to uveli da određena ovlaštena kuća vrši testiranje gostiju na ulazu. Međutim, i to je naišlo kod nekih gostiju na bojkot“

Sve prethodne mjere koje se u Tuzlanskom kantonu odnose na rad ugostiteljskih objekata dovodile su do smanjenog broja gostiju i samim tim prometa.

Tarik Kamber, ugostitelj

„Mi ništa ne zarađujemo. Eno tamo je zatvorio. Svi razmišljaju da zatvore, 15 lokala se zatvorilo za dvije godine.“

Božo Jurić, ministar zdravlja TK

„Evidentno je da su najveća okupljanja stanovništva u večernjim satima u večernjim izlascima. Prema stavovima Svjetske zdravstvene organizacije, najveća mogućnost prenosa zaraze je u bliskim kontaktima koji traju najmanje petnaest minuta.“

Ugostitelji su svjesni pogoršane epidemiološke situacije. Prošle sedmice su zbog mjera o ograničavanju radnog vremena na 21 sat izašli na protest upozorenja.

Edin Omerović, predsjednik Grupacije ugostitelja TK

„Nekako smo hajmo reć izašli u susret, napravili taj kompromis da se pokušamo izboriti, da vratimo barem ljude u objekte.“

A vraćanje ljudi u objekte znači i povećani rizik od širenja zaraze, naročito аko ne bude povećan procenat vakcinisanih osoba. Na području Tuzlanskog kantona on je tek 25 procenata. Među novozaraženim je sve veći broj mladih ljudi. 

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...