GRLIĆ RADMANA ZANIMA SAMO UDOVOLJAVANJE ČOVIĆU: "Trebamo napredak u tom smjeru, pod hitno"

Šef diplomatije Hrvatske se posebno osvrnuo na situaciju u BiH te je poručio kako su posljednja dešavanja zabrinjavajuća.

  • Regija

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 18

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obratio se medijima uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Briselu te se osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH.

Grlić Radman je naglasio kako se na današnjem dnevnom redu očekuju razgovori o brojnim temama, a jedna od njih će biti i situacija na Zapadnom Balkanu što je šef hrvatske diplomatije ocijenio kako izuzetno važno pitanje za EU.

- Razgovarat ćemo i o Zapadnom Balkanu koji je prioritet ne samo za Hrvatsku, već i za EU. Situacija na Zapadnom Balkanu se pogoršava, podjele se pogoršavaju i predstavljaju prijetnju demokratiji i integritetu. Moramo imati snažan pristup ovom dijelu Evrope. To je jedini pristup koji će nam omogućiti da stvari krenu boljim smjerom, rekao je Grlić Radman.

Šef diplomatije Hrvatske se posebno osvrnuo na situaciju u BiH te je poručio kako su posljednja dešavanja zabrinjavajuća.

- U kontekstu Bosne i Hercegovine, rastući unitarizam i separatizam narušava stabilnost zemlje. Ključ rješenja je poštovanje jednakosti tri konstitutivna naroda. Izborna reforma je ključna. Trebamo napredak u tom smjeru, pod hitno. Podržavamo izborne reforme i to je nephodno za razvoj, ističe šef hrvatske diplomatije.

Gordan Grlić Radman je također naglasio kako se teritorijalni integritet država na Zapadnom Balkanu mora čuvati.

- Teritorijalni integritet i demokratija se moraju čuvati. Svako miješanje izvana ili iznutra nije prihvatljivo. Djelovanja i izjave koje podsjećaju na devedesete moraju prestati, poručio je Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...