GRLIĆ RADMAN IZNENAĐEN I UVRIJEĐEN: „Ovo je korak prema pogoršanju odnosa sa Srbijom…“

GRLIĆ RADMAN IZNENAĐEN I UVRIJEĐEN: „Ovo je korak prema pogoršanju odnosa sa Srbijom…“

  • Regija

  • 21. Nov. 2023  

  • 0

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", saopćio je srbijanski MSP.

Beogradske Novosti tvrde da je, prema neslužbenim informacijama, Šnajder protjeran zbog "dokumentirane špijunaže i vrbovanja za rad za hrvatsku službu". To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata, navodi taj beogradski list na svom portalu.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u saopćenju objavilo informaciju o protjerivanju Šnajdera.

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je 20. novembra 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulira diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata", navodi se u saopćenju.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da "država primateljica može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata."

Tokom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi MSP, "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću.

U hrvatskom veleposlanstvu nisu bili dostupni za komentar ove odluke.

Srbijanski MSP naglašava da "žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji":

MSP također "izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti".

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević je rekao da na ovu situaciju nema komentara.

- To je materija koju ne želim komentirati, nije nešto u što bi se ja sada upuštao, prema tome što bi rekli Englezi ‘no comment‘. I da znam što je napravio, ne bih smio reći, ne mogu ulaziti u detalje jer je to izvan mog djelokruga. Bez komentara, rekao je Biščević za 24 sata.

Oglasio se i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je za 24 sata rekao da je odlukom iznenađen i da mora vidjeti o čemu se radi.

Tokom večeri je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavilo saopćenje o ovom slučaju u kojem je izrazilo žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu. Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomata predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...