NA ODUŠEVLJENJE ČOVIĆA I DODIKA: NIP i SBB etničkom politikom udaraju na dostojanstvo SDP-a

U Zaključcima se pomenute stranke pozivaju na provođenje presuda iz Strazbura, i rješavanje Izbornog zakona u paketu (Dom naroda i Predsjedništvo), a istovremeno dvije stranke iz tog bloka SBB i NiP, kao supotpisnici Zaključaka, suprotno SDP-ovoj politici, pa i vlastitim zaključcima, do kojih očito mnogo ne drže, sada zastupaju rješavanje pitanja izmjena Izbornog zakona odvojeno i ne u paketu, zagovarajući ono što ide na ruku Draganu Čoviću i HDZ. 

  • Društvo

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 5

Različiti, a istovremeno vrlo slični prijedlozi izmjena Izbornog zakona političkih opcija sa sjedištem u Sarajevu, te političke poruke koje se s tim u vezi iznose, potpuno su zbunile ionako sluđenu bosanskohercegovačku javnost kojoj  Dragan Čović i Milorad Dodik naizmjenično, i to vrlo uspješno, razvlače pamet.

Međutim, nije da ne postoji i sarajevsko razvlačenje pameti, i ono se najbolje vidi na pitanju izmjena Izbornog zakona BiH.

Prvo je nedavno propao prijedlog Zajedničkog dokumenta SDP - SDA - DF-a, koji je istina u početku naišao na podršku u javnosti, ali nije do kraja implementiran. Potom su se u blato sručili Zaključci tzv. "opozicionog" bloka kojeg predvodi SDP, a još ga čine SBB (iako je ova stranka vlast) NiP, NS, NB, NES, PDA i SD.

Još uvijek nije do kraja jasno zbog čega se SDP distancirao od vrlo jasnog Zajedničkog dokumenta SDP-a, SDA i DF-a. 

Čini se da još uvijek u SDP-u nisu spremni potpisati ništa sa SDA, pa makar taj dokument bio i dobar za državu, ali više niko ništa o tome pouzdano ne može znati. 

No, činjenica je da od toga nije bilo ništa. Neće on, neće ona - kako kaže znamenita replika iz jednog starog bosanskog filma.

Podsjećamo, suština Zajedničkog dokumenta SDP-a, DF-a i SDA o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH sastojala se u prijedlogu po kojem bi se reducirale ovlasti Doma naroda FBiH, dok bi izbor članova Predsjedništva BiH bio vršen indirektno iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH, što je načelno svima bilo prihvatljivo. Ali uzalud!

U prvoj rundi 'pregovora' odbačena je mogućnost indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH.

Sa druge strane, trenutno svjedočimo potpunoj političkoj konfuziji u "opozicionom" bloku. U njemu se očito dobro zna ko pije a ko plaća, (Radončić pije, a Nikšić skupo plaća). 

Međutim, više od toga ne zna se ništa, pa ni to kuda se ide sa nedavno usvojenim Zaključcima u pogledu izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

U Zaključcima se pomenute stranke pozivaju na provođenje presuda iz Strazbura, i rješavanje Izbornog zakona u paketu (Dom naroda i Predsjedništvo), a istovremeno dvije stranke iz tog bloka SBB i NiP, kao supotpisnici Zaključaka, suprotno SDP-ovoj politici, pa i vlastitim zaključcima, do kojih očito mnogo ne drže, sada zastupaju rješavanje pitanja izmjena Izbornog zakona odvojeno i ne u paketu, zagovarajući ono što ide na ruku Draganu Čoviću i HDZ. 

Jasno se od ovoga ogradio Senad Šepić, predsjednik NB-a, koji je poručio da nema ucjena i da nikakva parcijalne i površne opcije koje idu da zadovolje etnonacionalni apetit Dragana Čovića ne dolaze u obzir.

To zapravo znači, riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva sada, a pitanje Doma naroda ostaviti za nekad poslije, to jeste, ako ćemo realno, nikad, za što se jučer založio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. 

To nije, kako Konaković tvrdi, nekakav pokušaj pomaka, nego upadanje u zamku želja i zahtjeva HDZ-a. O SBB-ovom zastupanju takozvanog legitimnog predstavljanja naroda i o tome koliko je to u suprotnosti sa SDP-ovom građanskim opredjeljenjem suvišno je i govoriti.

Teško je očekivati da SDP unatoč tome što su NiP i SBB grubo ismijali Zaključke SDP-ovog "opozicionog" bloka, napravi zaokret i počne da dodatno razmatra Zajednički dokument SDP - SDA - DF, što bi vjerovatno završilo još jednom lakrdijom i serijom međusobnih optužbi, ali je realno očekivati da SDP makar spriječi ponižavanje građanske politike u okviru "opozicionog bloka', i podrivanje građanskog opredjeljenja SDP-a, jer etničke politike koje zastupaju NiP i SBB ne samo da urušavaju temelje SDP-ovog građanskog opredjeljenja nego su i opasne po državu Bosnu i Hercegovinu. 

Premoć tih politika u okviru SDP-ovog "opozicionog" bloka vodi ka etničkoj podjeli BiH", jednako kao što bi Izetbegovićevo i Komšićevo popuštanje odvelo u isto, piše NAP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...