ŠTA JE SVE KURTI PORUČIO VUČIĆU: "Kosovo nije problem, Kosovo ima problem, a problem Kosova je i Srbija; Moj utisak je da Srbija sve više liči na Njemačku..."

Premijer Kosova dodaje da širom Zapadnog Balkana, sa šest zemalja koje još nisu integrisane u Evropsku uniju, postoje različite nacionalne manjine koje nemaju približno jednaka prava i nastat će tenzije koje mogu izazvati sukobe.

  • Regija

  • 17. Nov. 2021  17. Nov. 2021

  • 1

"Ne mogu predvidjeti kada će se to desiti, ali ako uzmemo u obzir da će mandat američkog predsjednika Joea Bidena, mandat potpredsjednika Evropske komisije Borrella i moj mandat biti približno istog trajanja, za očekivati je da će se u okviru ovih mandata, koji su u tom trenutku manje-više isti, zaključiti sveobuhvatni sporazum sa Srbijom", izjavio je premijer Kosova Albin Kurti. 

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao kako Kosovo ima volju i interes, te da zavisi da li je Srbija spremna.

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je takva da mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promijeni svoj pristup i sebe", ocijenio je Kurti. 

Prema njegovim riječima, Kosovo je nezavisna i suverena država, sa teritorijalnim integritetom, sa mnogo problema, a jedan od glavnih je Srbija. 

"Dakle, Kosovo nije problem, Kosovo ima problem, a problem Kosova je i Srbija. Mi sami po sebi nismo problem, imamo mnogo problema, a jedan od njih, možda i glavni, je Srbija. Ali dijalog se ne vodi da bi Kosovo samo sebe dovelo u pitanje, već da bi se normalizovali odnosi sa Srbijom. A za normalizaciju odnosa, smatram da Srbija treba mnogo više da se promijeni. Mora se demokratizovati, mora imati vladavinu prava, mora se suočiti sa prošlošću i moramo imati neku vrstu simetrije reciprociteta manjinskih prava", smatra Kurti. 

Premijer Kosova dodaje da širom Zapadnog Balkana, sa šest zemalja koje još nisu integrisane u Evropsku uniju, postoje različite nacionalne manjine koje nemaju približno jednaka prava i nastat će tenzije koje mogu izazvati sukobe.

"Dakle, vladavina prava protiv korupcije i kriminala, demokratizacija protiv autokratija, suočavanje sa prošlošću protiv ratnih zločinaca, kao i reciprocitet prava protiv dominacije šovinističkih i hegemonističkih nacionalizama, formule su za cijeli Balkan uopće, a posebno u našem odnosu sa Srbijom", rekao je Kurti za RSE.

Srbija liči na Njemačku između dva svjetska rata"

"Gledajte, Srbija trenutno troši više na vojsku nego ostalih pet država Zapadnog Balkana zajedno. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija zajedno ne troše toliko koliko Srbija sama. Ona to ne radi zbog Mađarske i Rumunije i ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća.

Moj utisak je da Srbija sve više liči na Njemačku između dva svjetska rata nakon završetka Vajmarske republike.

U prvoj deceniji ovog vijeka u Srbiji smo imali srpsku verziju Vajmarske republike, koja je počela sa bivšim srpskim premijerom koji je ubijen Zoranom Đinđićem, završila se sa bivšim predsednikom Borisom Tadićem, i od tada imamo period gdje Srbija liči na Njemačku između dva svetska rata, ali poslije kraja Vajmarske republike u kom slučaju je militarizacija glavni državni i institucionalni podsticaj", kazao je Kurti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...