KURTI NAKON SASTANKA U BRUXELLESU: „Vučićeva namjera i želja da ZSO bude preduvjet pokazuje…“

Šef europske diplomacije Josep Borrell je, nakon nove runde dijaloga u Bruxellesu, izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na sjeveru Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rješenje prije nego što izbije nova kriza.

  • Regija

  • 03. Maj 2023  

  • 0

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u Bruxellesu da je nacrt statuta koji je Upravljački tim predstavio sinoć na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem suštinski nespojiv s Ustavom Kosova.

Kurti je medijima rekao da su predstavnici Kosova pažljivo saslušali obrazloženje Upravljačkog tima koji je predstavio nacrt statuta s ukupno 67 članova.

„Potom sam iznio svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrijednostima, pravima manjina po evropskim standardima i uprkos tome bićemo zainteresovani za pronalaženje rješenja“, kazao je Kurti.

On je dodao da je na sastanku predložio nacrt vizije u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, uzimajući u obzir član 10 kako vrijednosti i principi treba da budu, okvir koji regulira pitanje nevećinskih, odnosno manjinskih zajednica.

"Želim da dijalog bude intenzivan i da se bavimo svim tim, čak i ako pročitate Aneks vidjet ćete da nema preduvjeta, nije jedna podstavka vrjednija od druge, postoji popis članaka i pet - preambula rečenice. Međutim, Vučićeva namjera i želja da ZSO bude preduvjet, ali iz onoga što smo dogovorili, pokazuje da se moramo baviti svim pitanjima, punom normalizacijom, a ne člancima važnijim od drugih. Još manje člancima koji postaju važniji od drugih”, rekao je za Kanal10.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa Kurtijem, da je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu da formira ZSO, kao i da je premijer Kosova odbio prijedlog EU za prevazilaženje krize poslije izbora na sjeveru Kosova koje su Srbi bojkotovali.

Šef europske diplomacije Josep Borrell je, nakon nove runde dijaloga u Bruxellesu, izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na sjeveru Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rješenje prije nego što izbije nova kriza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...