POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO: “Američka ideja je da se najprije riješe odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, Escobar je doveo u pitanje Dodikov kapacitet…”

Govoreći o pismu američkih kongresmena upućenom predsjedniku Bidenu, u kome se traže sankcije Vučiću, kaže da su to sankcije prema cijelom krugu ljudi.

  • Regija

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 2

Vlada premijera Zdravka Krivokapića ne funkcioniše, a Crna Gora trenutno nije prioritet Amerike, ocijenio je politički analitičar Davor Gjenero, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Komentarišući nedavnu posjetu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijela Escobara, kaže da se tu ništa neobično nije dogodilo.

“U Crnoj Gori je trenutno prilično konfuzno stanje. Vlada premijera Krivokapića ne funkcioniše, u parlamentarnoj proceduri je kada će cijela priča doći u pitanje. Crna Gora trenutno nije prioritet Amerike”, navodi Gjenero.

“Odgovorni Krivokapić, Abazović i Vukšić”

Napominje da je Escobar upozorio da evroatlantizam postaje uslov i za evropsku integraciju, kao i da je Crna Gora u posljednjih godinu napravila veliki korak unazad i da se sve više gleda kao nepouzdana saveznica koja ne ispunjava obaveze iz članstva u NATO-u.

“Taj trend traje od formiranja ove Vlade, a krivica je, prije svega, na premijeru i njegovom zamjeniku koji se bavi bezbjednosnom politikom, a onda i osobi koja upravlja sigurnosnim službama i koja je dovela u pitanje, informacijama koje su davane parlamentarnim zastupnicima, sigurnost najboljih operativaca crnogorskih bezbjednosnih službi“, ukazuje Gjenero.

To je, navodi, suprotno NATO standardima i u zemlji koja poštuje procedure se ne smije događati.

Ocijenio je i da Demokratski front ne pokušava stvoriti lažnu sliku o sebi, te da nije akter sa kojim se može razgovarati.

“Balkan stabilan ako se zaustavi destrukcija iz Beograda”

Komentarišući posjetu Escobara Bosni i Hercegovini, navodi da je na djelu “ispipavanje terena” i da će se pravi potezi tek vidjeti.

“U onim krugovima u BiH koji su intenzivno radili na destrukciji te države nastala je zabrinutost. U Beogradu traže izlaz, popuštanje i izbjegavanje potpunog raščišćavanja situacije”, naveo je Gjenero.

Kaže da Miloradu Dodiku niko ne može vjerovati i da se oblikuju strategije ograničavanja rizika koji on izaziva.

“Ako se zaustave destruktivni udari iz Beograda, od režima Aleksandra Vučića i njegovih sljedbenika u susjednim državama, na Balkanu možemo obnoviti stanje relativne stabilnosti. Očito da evroatlantskoj strani ističe strpljenje i sve više se govori o definisanju onog prostora koji spada u evroatlantsku zonu interesa”, navodi Gjenero.

Smatra da prijetnja sankcijama mora uticati na svakog aktera “koji ima crtu racionalnog razmišljanja”.

“Escobar je, razgovorima sa opozicionim liderima, doveo u pitanje Dodikov kapacitet za jedinstvenu politiku disolucije središnje države u BiH. Dodik nema onaj tip moći unutar RS, koji je imao prije nekoliko sedmica”, ističe Gjenero.

“Americi Dodik trenutno nije prvi cilj”

Dodaje da američkoj strategiji Dodik trenutno nije prvi cilj.

“Američka ideja je da se najprije riješe odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji i da se ona čvrsto konsoliduje. To će se napraviti kompromisom oko izbornog zakonodavstva koji je već na stolu, onda će doći na red vrlo snažan pritisak SAD”, kazao je Gjenero.

Navodi da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji opstruira proces oko izbornog zakonodavstva, fasciniran nacionalističkim populizmom.

“U svemu tome se vidi i interes Rusije  –  izazivanje haosa i nestabilnosti, kako bi destabilizovali EU i SAD-u i atlantskom savezništvu otežali posao konsolidacije ruba Evrope”, rekao je Gjenero.

Evroatlantske strukture ne doživljavaju Srbiju kao saveznika”

Govoreći o pismu američkih kongresmena upućenom predsjedniku Bidenu, u kome se traže sankcije Vučiću, kaže da su to sankcije prema cijelom krugu ljudi.

“Činilo se da Vučić nije razumio poruku, groteskno je njegovo najavljivanje da će naći alternativnu grupu kongresmena koja će pisati afirmativno o njegovom režimu. Uspio je izlobirati da Srbija bude pozvana u magareću klupu Samita za demokratiju, čime se prolongira činjenica da evroatlantske strukture Srbiju ne doživljavaju kao savezničku državu”, ocjenjuje Gjenero.

Govoreći o podršci Escobara regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, kaže da je riječ o inicijativi koja kopira proces EU integracije i stvara alternativnu mini Uniju na Balkanu, ali da je zapravo vrlo opasna.

“Jasno je definisana imperijalna pozicija Srbije koja učesnike u procesu nastoji dovesti u inferiorni položaj, ojačati dominaciju svoje privrede i zaštititi njen ekskluzivni položaj, unutar nastajuće integracije. Paralelni su neprestani pritisci nepriznavanja suvereniteta država na ovom prostoru”, zaključio je Gjenero,  prenosi Gradski.me.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...