BORJANI KRIŠTO UTVRĐENO PRAVO NA NAGRADU: Za deset godina u Parlamentu BiH trebala bi dobiti…

Krišto, prema podacima za august, ima primanja od oko 5.500 KM.

  • Društvo

  • 19. Nov. 2021  19. Nov. 2021

  • 7

Predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je Borjani Krišto (HDZBiH), drugoj zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, utvrđeno pravo na jubilarnu nagradu.

Nagrada joj se dodjeljuje jer je “navršila deset godina efektivnog radnog staža u institucijama BiH”.

Krišto je deset godina u zastupničkim klupama obilježila 9. juna i za to joj pripada jednokratna naknada u visini prosječne neto plaće na nivou BiH, koja trenutno iznosi 1.007 KM.

Krišto, prema podacima za avgust, ima primanja od oko 5.500 KM.

Rješenje o dodjeli jubilarne nagrade za Krišto je doneseno 7. jula, ali još nije pravosnažno s obzirom na to da ga treba verificirati Zajednička komisija za administrativne poslove, čija je posljednja sjednica otkazana, a nova još nije zakazana, piše Faktor.

alt

Predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH je Obren Petrović (SNSD).

Jubilarna nagrada propisana je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kao i Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada u institucijama BiH.

U januaru ove godine je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o radu u institucijama BiH, kojim se ukidaju jubilarne nagrade za zvaničnike. Tada su protiv bili zastupnici iz HDZ-a BiH i SNSD-a. Međutim, dopune ovih zakona nisu prošle u Domu naroda Parlamenta BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...