SPECIJALNI IZASLANIK SAD-a: Znate li da je Matthew Palmer napisao roman “Sarajevski vuk”

Američka javnost zna Palmera prije svega kao pisca. I njegov otac Michael je bio poznat kao autor popularnih detektivsko-forenzičkih trilera

  • Svijet

  • 21. Nov. 2021  21. Nov. 2021

  • 4

Imenovanje Matthewa Palmera, bivšeg specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan, da nadgleda program izborne reforme u Bosni i Hercegovini znak je predanosti Washingtona regionu.

Ovako je nedavno ocijenjeno novo imenovanje američkog dugogodišnjeg diplomate bogate karijere, za kojeg znamo još iz vremena njegovog službovanja u Beogradu, piše Voice.ba.

Štićenik Albright

Da podsjetimo, ko je Matthew Palmer?

Američka javnost zna Palmera prije svega kao pisca. I njegov otac Michael je bio poznat kao autor popularnih detektivsko-forenzičkih trilera, dok se brat Daniel specijalizirao za naučnu fantastiku, objavio je svojevremeno “Deutsche Welle”. Beogradsko “Vreme” američkog posrednika opisao je kao "Holbrookea 21. vijeka".

Palmer djeluje dobroćudno i povučeno, naveo je DW. Bio je štićenik Clintonove šefice vanjskih poslova Madeleine Albright, a zatim je savjetovao Georgea Busha mlađeg.

alt

Faksimil Palmerovog intervjua za “Vijesti”

“Sa regijom Balkana Palmer je upoznat kao malo ko u političkom Vašingtonu. Beograd je 1993. bio prva stanica mladog diplomate Palmera, koji se do tada više interesovao za Daleki istok i učio japanski. Nakon boravaka u Africi, Aziji i Kipru vratio se na Balkan”, piše DW.

Palmerova supruga Danica je iz ovih krajeva, pisali su mediji. Upoznao ju je u Beogradu, dok je bio na dužnosti političkog savjetnika ambasade SAD-a.

alt

“Upoznao sam svoju suprugu Danicu, bivšu Damjanović, u Beogradu prije nekoliko godina. Iako je ona rođena u Beogradu, porodica Damjanović ima korijene u Crnoj Gori. Imamo kuću u Dobrim Vodama kod Bara gdje provodimo veći dio ljeta”, odgovorio je Palmer 2014. godine na pitanje podgoričkih “Vijesti” kakve su mu veze sa Crnom Gorom.

Naš region

Govoreći o Palmeru Ivica Dačić, tadašnji šef diplomatije Srbije, kazao je u septembru 2019. godine na Forumu u Bledu da Palmera poznaje duži niz godina.

“A kod nas se kaže ‘odakle ti je žena, odatle si i ti’", kazao je tada Dačić.

Matthew Palmer, između ostalih, autor je i romana „Sarajevski vuk“ čija je radnja smještena na Balkanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...