OGLASILI SE IZ NAŠE STRANKE: "Novalićeva i Džindićeva strategija je gašenje rudnika..."

"Imali smo decenije da Šikuljama, Husinu, Novoj Bili, Kreki, Đurđeviku, Banovićima, Brezi, Kaknju i drugim, ponudimo planove razvoja koji se ne bi zasnivali isključivo na eksploataciji uglja, a sad, gašenjem rudnika, i ta mjesta su pred nestankom", navodi se u saopćenju Naše stranke.

  • Mini market

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 2

Danas se u Sarajevu održavaju protesti rudara ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a okupljeni su pred nadležne postavili nekoliko zahtjeva.

Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Saopćenje Naše stranke u nastavku teksta prenosimo u cijelosti:

"Politika Fadila Novalića i Nermina Džindića večeras je kulminirala pred zgradom Vlade FBiH. Ona je rezultat je višegodišnjeg izrabljivanja rudara u korist Vlade FBiH, rukovodstva Elektroprivrede i uprava rudnika – tog bermudskog trougla za nestanak rudara. Sada kada je sistem postao potpuno neodrživ, jedina Vladina strategija restrukturiranja rudnika jeste njihovo zatvaranje kroz gašenje života rudara.

Imali smo decenije da Šikuljama, Husinu, Novoj Bili, Kreki, Đurđeviku, Banovićima, Brezi, Kaknju i drugim, ponudimo planove razvoja koji se ne bi zasnivali isključivo na eksploataciji uglja, a sad, gašenjem rudnika, i ta mjesta su pred nestankom.

Ovo nije prvi put da Naša stranka u Federalnom parlamentu traži smjenu ministra Džindića koji je simbol potpunog odsustva energetske politike kako regionalno tako i u Evropi. Podsjećamo da Vlada premijera Novalića potpuno toleriše više od pola milijarde neuplaćenih doprinosa i poreza za rudare. Sada možemo već reći da direktno ugrožavanje života od strane ove vlade nije ni počelo niti će završiti s respiratorima. Tražimo hitan povratak osnovice plate rudarima i početak provedbe plana restrukturiranja u kojem se ništa poput smanjivanja plata niti ugrožavanja egzistencije rudara ne spominje",  navodi se u ovom saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...