KOLUMNA ANTE TOMIĆA: “Dok već i bebe leže na intenzivnim odjelima na respiratorima, zastupnici na prosvjedima samo nas ispunjavaju gađenjem”

Ali, dio njih je, čini mi se, pametniji. Dio njih su čitali prave knjige i završili fakultete ozbiljnije od onih privatnih u Banja Luci, neki su među njima napokon i sami sveučilišni nastavnici, docenti i redovni profesori, i oni su znali da je čitav taj prosvjed protiv korona mjera i cijepljenja ustvari "bulšit", da to nema veze sa zdravom pameću, ali nisu mogli propustiti izvanrednu priliku. Sezonsko sniženje glasača. Veliku rasprodaju narodnog povjerenja.

  • Regija

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 0

Piše: Ante TOMIĆ

Znate one tvrdice koji na sniženju kupuju mekane, nagnjile banane osute smeđim tačkicama i voćni jogurt kojem će sutra isteći rok trajanja? Ima i među našim zastupnicima takvih. Da prođu jeftinije, uzet će lošiju, čak i pokvarenu i oštećenu robu. Primijetili smo to u subotu na onome prosvjedu protiv korone.

Okupilo se tu raznog čudnovatog i šašavog svijeta, propovjednika, proroka, lunatika, mistika, raspopa, lažnih liječnika, vječnih studenata, pustolova i revolucionara. Na centralni zagrebački trg došlo je nekoliko tisuća izbezumljenih informacijskim kaosom koji su napravile društvene mreže, uplašenih glasinama i ispunjenih iracionalnim bijesom za politički sustav, medicinsku znanost i medije, a tu i tamo, vidjeli smo, bilo je i nasilnih.

PODRŠKA PROSVJEDNICIMA

Tu uspaljenu masu koja s divljom mržnjom odbacuje dragocjeno civilizacijsko dostignuće poput cijepljenja odgovoran bi političar pokušao umiriti. U ovoj strašnoj krizi, kad svakodnevno umire između šezdeset i sedamdeset zaraženih, razuman bi zastupnik glasačima usrdno preporučio zdravstvenu mjeru koja dokazano spašava živote. Ili bi se, ako zbog nečega ne vjeruje cjepivu, oprezno izmaknuo, ustuknuo bi dva koraka shvaćajući kako je stanje teško, kako su liječnici i sestre iscrpljeni i ne treba im dodatnog posla.

Nekoliko je članova našeg parlamenta, desničara i konzervativaca, ipak došlo na Trg bana Jelačića javno poduprijeti prosvjednike. Grlili su se i fotografirali s obožavateljima i bogzna zašto pjevali "Moju domovinu", kao da Tutić i Dujmić imaju neke veze s koronom.

Za dio političara koji su se tu zatekli dobrohotno bi se možda moglo naći nekakvo razumijevanje. Znate i sami, desničari i konzervativci katkad su jednostavno tupani, ništa bolji od antivakserske rulje. Oni s njima dijele neukost, prostaštvo i iracionalne strahove. Došli su slušati luđake naprosto stoga što ni sami nisu velike pameti. Pljeskali su tvrdnjama kako je podmukla namjera židovskih zlikovaca, sotonista, holivudskih pedofila i Billa Gatesa da cjepivom porobe čovječanstvo jer su i njima glave zatrovane paranoičnim smećem, jer iskreno, bez ostatka vjeruju u zavjere.

Ali, dio njih je, čini mi se, pametniji. Dio njih su čitali prave knjige i završili fakultete ozbiljnije od onih privatnih u Banja Luci, neki su među njima napokon i sami sveučilišni nastavnici, docenti i redovni profesori, i oni su znali da je čitav taj prosvjed protiv korona mjera i cijepljenja ustvari "bulšit", da to nema veze sa zdravom pameću, ali nisu mogli propustiti izvanrednu priliku. Sezonsko sniženje glasača. Veliku rasprodaju narodnog povjerenja.

RASPALJIVANJE PREDRASUDA

Intelektualni podlaci došli su se na Trg dodvoravati nevoljnicima izbezumljenim informacijskim haosom, uplašenim glasinama i ispunjenim iracionalnim strahovima jer su im oni lak plijen. Oko njih se ne treba mnogo mučiti. Samo valja raspaljivati predrasude prosvjednika, dražiti njihov bijes i dobit će ih jeftino, na akciji, kao banane sa smeđim tačkicama i voćne jogurte kojima sutra istječe rok trajanja.

Desničari s uglednim diplomama su strašniji od svih. Bezobzirni oportunisti žive od loših emocija, od poticanja mržnje i straha u drugima. Oni stružu ono crno i zagoreno na dnu lonaca. Tužno je da bi neki od njih vjerovatno mogli bolje od toga, da su imali pameti i talenta svidjeti se pametnijim glasačima, ali im je nedostajalo samopouzdanja. Sami sebi nisu vjerovali da mogu biti vođe pametnih pa su izabrali glupane jer se oko glupana treba manje truditi. Nećemo ih ipak žaliti zbog toga, ne kad je ovakvo stanje s koronom. Dok već i bebe leže na intenzivnim odjelima na respiratorima, zastupnici na prosvjedima samo nas ispunjavaju gađenjem.

(Slobodna Dalmacija)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...