ČUVA SRCE, POSPJEŠUJE PROBAVU, JAČA IMUNITET: Otkrijte zdravstvene dobrobiti jedne od najzdravijih namirnica na svijetu…

Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema.

  • Zdravlje

  • 27. Nov. 2021  

  • 0

Kruška se sa pravom nalazi na listi najzdravijih namirnica na svijetu.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama.

Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema.

Bogata je flavonoidima i antioksidansima – zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema. 

Puno je razloga zbog kojih biste krušku trebali uključiti u svakodnevni jelovnik.

Zdravstvene dobrobiti kruške


Bogata je vlaknima

Većina nas prehranom ne unosi ni polovinu potrebne količine vlakana u organizam, iako su ona bitna ne samo zbog kvalitetne probave nego i kao zaštita od hroničnih bolesti. 

Samo jedna kruška dnevno osigurat će vam čak petinu potrebnih vlakana pa je svakako uključite u voćne salate, jedite kao samostalni, voćni obrok ili pripremite na neki drugi način. 

Kruška će povoljno djelovati na probavu, smanjiti osjećaj nadutosti i potaknuti brži rad crijeva.


Čisti organizam i skida kilograme

Budući da povoljno djeluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tokom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma.  

Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljikohidrate otpada oko 14) i pripada grupi namirnica niskog kalorijskog indeksa i niskog kalorijskog punjenja.

Dugotrajno će vas zasititi i tijelu osigurati zdravu energiju, bez debljanja i oscilacija u nivou inzulina. 

Ujedno, bogata je prirodnim sastojcima koji potiču dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.


Štiti od dijabetesa i srčanih oboljenja 

Zahvaljujući flavonoidima, kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, osobito tipa 2. Povoljno utječe na nivo šećera u krvi, održavajući je stabilnom. 

Kruška štiti srce i krvne žile, smanjuje nivo štetnog holesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.


Jača imunitet i ublažava upale

Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu s obzirom na to da posjeduje snažan antioksidans kvercetin.  

On se nalazi u kori pa nastojte konzumirati organske i hemijski netretirane kruške s korom.


Pomaže u zaštiti od karcinoma

Ova ukusno ljetno voće pronašlo je svoje mjesto i na listi namirnica koje štite od karcinoma. 

Fitonutrijenti kojima kruška obiluje, pokazali su pozitivno djelovanje na zaštitu organizma od karcinoma pluća, jednjaka, želuca i crijeva.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...