BISKUP FRANJO KOMARICA OTVORENO: "Nakon rata tadašnji potpredsjednik FBiH mi je rekao - 'Katolici su najzaslužniji što danas postoji BiH'"

Komarica je nedavno imao sastanak sa Schmidtom koji je održan upravo na zahtjev visokog predstavnika u BiH što je bio njihov prvi susret nakon 30 godina.

  • Društvo

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 13

Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica je izjavio da Hrvati u Bosni i Hercegovini propadaju kao narod i da sudbina te zemlje ovisi o njima.

"Više godina nakon završetka rata posjetio me je jedan bosansko-hercegovački političar (Bošnjak), tadašnji potpredsjednik FBiH, i u razgovoru priznao: “Mi znademo da ste upravo vi katolici najzaslužniji što danas postoji Bosna i Hercegovina kao međunarodno priznata država. U vrijeme održavanja referenduma (1992.) prvi dan (subota) nije bio velik izlazak. Tek drugi dan, nakon nedjeljnih misa i nakon što su čuli poziv i poticaj vas, svojih biskupa, katolici su masovno izašli i tako smo mi Bošnjaci zajedno s vama sačuvali BiH. Meni je iskreno žao”, nadodao je on, “da ste upravo vi katolici, koji ste najzaslužniji da postoji država Bosna i Hercegovina, najviše nastradali i uništeni i da se to čak i odobrava!", navodi Komarica.

Komarica je nedavno imao sastanak sa Schmidtom koji je održan upravo na zahtjev visokog predstavnika u BiH što je bio njihov prvi susret nakon 30 godina.

"On dobro zna da su mnoge oči u njega uprte i da se mnoge nade polažu u njegove odlučnije, konkretne mjere s obzirom na sređivanje brojnih i raznovrsnih nepravilnosti i nesređenosti glede vladavine prava i djelovanja pravne države. A s druge strane, on također dobro zna da neki od utjecajnih međunarodnih središta moći ne žele da on u dogledno vrijeme kod nas uvede vladavinu zakona i pravde, nego da ovaj dio europskog kontinenta i dalje oni drže kao svojevrsni “poligon” za odmjeravanje međusobnih snaga i kao svojevrsnu “monetu za potkusurivanje”. Doista žalosno, pa i sramotno za vodeće krugove u političkom, društvenom i ekonomskom životu naših suvremenika!", dodaje biskup Komarica.

On je između ostalog dodao kako odgovornost za trenutačno stanje u zemlji snose lokalni političari, ali i međunarodna zajednica, prenosi Večernji.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...