ANA BEKUTA NEUTJEŠNA: Preminuo Milutin Mrkonjić

Ovu vijest potvrdio je na svom Instagram profilu Ivica Dačić.

  • Regija

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 5

Srbijanski političar, počasni predsjednik SPS i narodni poslanik Milutin Mrkonjić (79) preminuo je danas u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", izvjestio je Mondo.

Srpski političar, počasni predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, bivši ministar infrastrukture i bivši ministar saobraćaja Republike Srbije, Milutin Mrkonjić preminuo je danas u 79. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo..

Ove vijesti potvrdio je na svom Instagram profilu Ivica Dačić.

Mrkonjić je u bolnici od početka novembra, a nedavno mu je ugrađen pejsmejker. Ljekari su dali sve od sebe da mu spasu život - nažalost bezuspješno.

Mrkonjić je iza sebe ostavio dugogodišnju emotivnu partnerku Anu Bekutu i zakonsku suprugu Draganu, sa kojom se rastao prije nekoliko godina, ali nisu to zakonski ozvaničili.

Rođen je u Beogradu, 23. maja 1942. godine, diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije poslije NATO bombardovanja 1999. godine.

Bio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsjednik Skupštine Tomislav Nikolić podnio ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsjedavanje sjednicama Skupštine kao najstariji od potpredsjednika, do izbora novog predsjednika Olivera Dulića 23. maja 2007.

Na izborima za predsjednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko 6 posto glasova. Uspostavljanjem koalicije Demokratska stranka-Socijalistička partija Srbije, jula 2008, Mrkonjić biva izabran za ministra infrastrukture u novoj srbijanskoj Vladi koju je formirao Mirko Cvetković.

U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mjestu ga je zamijenio stranački kolega Aleksandar Antić.

U decembru 2009. je dobio titulu počasnog doktora nauka Univerziteta Megatrend.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...