AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: "Svevišnji je dosadašnjim opstankom BiH već čudo učinio, ali se čeka na nas - da svoj dio uradimo!"

I dok naša prelijepa BiH krvari već tridesetak godina, dok je čereče bjelosvjetske a posebno evropske birokrate...

  • Društvo

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 1

Piše: Esad DURAKOVIĆ


U ovo dramatično doba, iskrsava mi svakodnevno u sjećanju rečenica Halila Džubrana:
NE PITAJTE ŠTA VAŠA ZEMLJA MOŽE UČINITI ZA VAS VEĆ SE PITAJTE ŠTA VI MOŽETE ZA SVOJU ZEMLJU UČINITI!

Ova rečenica pripisuje se američkom predsjedniku Kennedyju, ali njen autor je libansko-američki pjesnik koji je već za života postao klasik.

Umro je u Njujorku 1931. godine. Bijaše on veliki humanist, kosmoplit, izvrstan poznavalac i poklonik orijentalno-islamske i zapadnjačke kulture. Gorostasna figura koja je daleko, koja je visoko nadvisila svoje vrijeme, čak svoj svijet.

I dok naša prelijepa BiH krvari već tridesetak godina, dok je čereče bjelosvjetske a posebno evropske birokrate, nevješto prerušeni u političare i diplomate, koji imaju porazno reducirane predstave o demokratiji i humanosti, a snažno kultiviran duh birokratski – toliko godina nakon plemenite Džubranove duše i uma – nema jutra kome padnem u zagrljaj a da se ne upitam:
MOGU LI DANAS UČINITI NEŠTO ZA TEBE, DRAGA MOJA DOMOVINO?

Svevišnji je učinio onoliko koliko je obećao – dosadašnjim opstankom moje zemlje već je čudo učinio, ali se čeka na nas da svoj dio uradimo.

Za spasonosnu sreću baš svih na njenome tlu.

(Depo.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...