"ZNAMO DA SMO U TRCI S VREMENOM": Ursula von der Leyen poručuje da se EU mora spremiti za OMIKRON soj

"Suština je da se nadamo najboljem, ali se spremamo za najgore", rekla je predsjednica Evropske komisije.

  • Svijet

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 1

"Evropska unija treba kupiti sebi vrijeme da potpuno procijeni implikacije novog soja koronavirusa - omikrona i da se spremi tako što će povećati stopu vakcinisanih", izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Omikron, koji je prvo otkriven u Južnoj Africi, sada se pojavio i u zemljama EU Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Italiji i Holandiji, kao i u Australiji, Bocvani, Velikoj Britaniji, Hongkongu i Izraelu.

Ursula von der Leyen je rekla tokom posjete Latviji da doživljava novi soj vrlo ozbiljno, prenio je Reuters.

"Znamo da smo u trci s vremenom, a naučnici i proizvođači vakcina imaju dvije do tri sedmice da steknu potpunu sliku o jačini mutacija omikrona", rekla je Ursula von der Leyen.

Ona je rekla da bi predstojeći period trebalo da se iskoristi za mjere predostrožnosti, prije svega, da se poveća vakcinaciona stopa, ali i da se da što više buster doza.

"Suština je da se nadamo najboljem, ali se spremamo za najgore. Najveći prioritet trenutno je socijalna distanca, smanjivanje kontakata, i što veća vakcinacija i davanje buster doza", naglasila je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...