VLADI FBiH NEDOSTAJU TRI MINISTRA: Sad bi HDZ ko da imenuje, ali mu drugi ko ne daju

Tek nakon smrt Vjekoslava Mandića HDZ pristao da razgovara o popuni Federalne vlade

  • Politika

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 0

Tek nakon smrti federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, iz HDZ-a BiH su iskazali spremnost za razgovor sa SDA koji bi išao u pravcu popunjavanja tri ministarska mjesta u Vladi FBiH. SDA je, podsjetimo, ostala bez dva ministra nakon što je umro Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, dok je na novu dužnost otišla ministrica obrazovanja Elvira Dilberović.

ISTI JE POSTUPAK

Nezvanično saznajemo da su predstavnici SDA i HDZ-a BiH o ovome razgovarali u nekoliko navrata, ali da još ništa zvanično nije dogovoreno. Ovo pitanje je privremeno gurnuto u stranu zbog toga što su se pojavili veći problemi kao što je štrajk rudara.

"Postavlja se pitanje kako se sada može izvršiti popuna tri mjesta u Vladi koja je u tehničkom mandatu, a nećemo da imenujemo novu Vladu u skladu sa voljom građana. Znači, kada nekom odgovara, može promijeniti tri ministra, ne mogu cijelu Vladu, a postupak je skoro isti. Nama nedostaju dva ministra i da bi se to izglasalo, mora postojati parlamentarna većina. DF nema svoje ministre u Vladi i što bi oni glasali za tri ministra a da tu nema niko njihov i tu se otvara nova dimenzija rasprave", kaže sagovornik Oslobođenja upućen u tok međustranačkih razgovora.

Dževad Adžem, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže za Oslobođenje kako HDZ djeluje u skladu sa svojom programskom deklaracijom u kojoj je središnji cilj uspostava trećeg entiteta i taj cilj pokušavaju ostvariti na način da su sprečavali implementaciju izborne volje građana koja je trebala rezultirati formiranjem novog saziva Vlade FBiH.

"Trogodišnja blokada je za rezultat imala neprovođenje reformi, od reforme javne uprave, zdravstva, poreznog sistema, kao i reformi u oblasti pravosuđa. Politička odluka HDZ-a da pristane na popunu tri nedostajuća ministra u Vladi je odluka koja je zakasnila i neće značajno utjecati na efikasniji rad Vlade i najvjerovatnije je rezultat pritiska izvana kako bi profunkcionisao sistem. Mislim da se u posljednjoj godini mandata Vlade neće i ne mogu usvajati reformski zakoni. Ubijeđen sam da će ovo biti godina populističkih i iznuđenih odluka koje će rezultirati rastom vanjskog i unutrašnjeg duga, navodi Adžem.

DEMAGOŠKA PRIČA

Zvonko Marić (SBB), delegat u Domu naroda PFBiH, kaže da je očigledno da članovi HDZ-a funkcioniraju na način da, kad je riječ o njihovim interesima, onda treba izvršiti popunu mjesta u Vladi, s tim da su svjesni da ne postoji potrebna većina u Parlamentu FBiH za to.

"Čak je i kvorum u oba doma upitan. Ako je za kvorum potrebno 30 ljudi, pitanje je kako mogu prolaziti neke odluke? Vlada je u tehničkom mandatu više od tri godine i kako sada izvršiti popunjavanje takve Vlade? To je demagoška priča u izbornoj godini i sada će oni tobože opravdavati sve dosad ono što nisu učinili, a bili su dužni da na temelju izbornih rezultata oforme Vladu i parlamentarnu većinu. Ne znam ko će poželjeti da podigne ruku i odobri takvo nešto i da se popunjava besmisao koji traje tri godine", ističe Marić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...