BIVŠI ČLAN CIK-a VEHID ŠEHIĆ: "Koliko ima iskrenosti u dijalogu političara je upitno, u Mostaru je Ustavni sud proglasio neustavnim određene odredbe zato što je..."

(...) u gradu Mostaru, s obzirom na to da ima šest izbornih jedinica, različito vrijedio jedan glas. To je novi vid diskriminacije unutar etničkog korpusa i to ne mogu da razumijem zašto se to traži."

  • Mini market

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 0

Bivši član CIK-a i član koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić prisustvovao je jednom od današnjih sastanaka međunarodnih zvaničnika o izmjenama Izbornog zakona te je kazao da je najveća odgovornost na našim političarima da li će doći do izmjena zakonske regulative.

Kazao je da su stranci kazali da su transparentni i da uvažavaju stavove nevladinog sektora.

"Istakli smo naše prijedloge za unapređenje izbornog procesa kako bi se spriječile izborne prevare i vratilo povjerenje u izborni proces. Mnogi građani ne izlaze na izbore svjesni činjenice da ima mnogo kršenja, kako Izbornog zakona, tako i provedbenih akata, u izbornom procesu. Koliko ima iskrenosti u dijalogu političara je upitno. Koliko ima povjerenja jednih u druge i to je pod velikim znakom pitanja. Ukoliko stvarno žele da kroz iskreni dijalog pa i kompromis dođu do izmjena Izbornog zakona, možemo očekivati da će sljedeći izbori biti održani po usvojenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojima će se ukloniti ono što je apsolutno neprihvatljivo za državu koja pretendira da bude članica EU, da imamo diskriminatorske odredbe koje birače u ovoj državi dovode u neravnopravan položaj", kazao je Šehić.

Istakao je da ne može biti kompromisa oko implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava te da se one moraju u cijelosti ispoštovati jer u protivnom nismo ništa napravili.

"30 godina se zalažem za građansku BiH. I ona može biti građanska sa poštivanjem individualnih građanskih prava. Moja logika je da jedno društvo čini pojedinac, njemu treba omogućiti da može koristiti ljudska i građanska prava koja mu Ustav daje, a onda ima punu slobodu da se opredjeljuje da bira višestruke identitete. Za određene funkcije će se uvijek morati voditi računa o ravnopravnosti ova tri naroda. Jer individualna ljudska prava ne mogu ugroziti kolektivna", pojasnio je Šehić.

Prokomentiarisao je i prijedlog odnosno insistiranje lidera HDZa- BiH Dragana Čovića na etničkim izbornim jedinicima.

"Bavljenje politikom mora počivati na principima. U Mostaru je Ustavni sud proglasio neustavnim određene odredbe zato što je u gradu Mostaru, s obzirom na to da ima šest izbornih jedinica, različito vrijedio jedan glas. To je novi vid diskriminacije unutar etničkog korpusa i to ne mogu da razumijem zašto se to traži", rekao je Šehić.

Smatra da ovdje neće biti nametanja rješenja već će ona biti donesena dijalogom političara u našoj zemlji.

Kazao je da želi vjerovati da će političari postići dogovor.

"Politika je mudrost i kompromis. Politika je povjerenje u ono što se predlaže, koliko toga ima  u odnosima između naših političara je jako upitno. Mogu tvrditi i da nema tog povjerenja. Morali bi radi građana, birača, to uraditi. Vjerujem da će uspjeti. Mora taj proces biti transparenatan jer se do sada sve radilo iza naših leđa. Grad Mostar je najbolji primjer. Jedina dobra stvar kada je Mostar u pitanju je što su konačno imali izbore, ali mnoge druge stvari nisu dovedene na način kako je to trebalo uraditi", kazao je Šehić za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...