SKANDALOZNO: Mučili i seksualno zlostavljali bespomoćne ljude u domu za starije i nemoćne

Austrijske vlasti istražuju četvero njegovatelja, bivših zaposlenika u domu za starije i nemoćne u Sitzenberg-Reidlingu u Donjoj Austriji. Osumnjičeni su za seksualno zlostavljanje i mučenje štićenika doma.

  • Svijet

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 0

Četvero njegovatelja - tri žene i muškarac u dobi od 30 do 45 godina, osumnjičeni su da su zanemarivali, mučili i seksualno zlostavljali bespomoćne osobe, štićenike doma za starije i nemoćne u Sitzenberg-Reidlingu u Donjoj Austriji.

Istraga je počela još u proljeće. Njegovatelji su se u istrazi branili šutnjom, a njihov advokat Stefan Gloß zatražio je prekid postupka.

Možda bi do prekida istrage i došlo da ovih dana nisu isplivale stravične fotografije zlostavljanja u jednoj chat grupi na WhatsAppu, piše Kurier. Fotografije su predane javnom tužitelju, a državno odvjetništvo sada istražuje i koliko je žrtava njihovog zlostavljanja.

Advokat pacijenata Gerald Bachinger izjavio je da je iznenađen optužbama. Navodi i kako je voditelj doma za starije prije bio "vrlo transparentan i otvoren", no da su posljednja događanja pokazala kako "niko nije imun od takvih incidenata". 

Privatnim domom za starije i nemoćne upravlja firma SeneCura. Glasnogovornica kompanije kazala je ranije da je dio zaposlenika čuo pritužbe štićenika i to prijavio upravi doma. Četvero njegovatelja je odmah dobilo otkaz.

Kompanije SeneCura je unutar kompanije osnovala interno istražno povjerenstvo,  navodi Dnenvnik.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...