DOBRO JE ZNATI: Pet najzdravijih vrsta mesa i dvije vrste koje biste trebali izbjegavati

Nemasno crveno meso može također biti dio zdrave prehrane. Govedina je odličan izvor proteina i drugih hranjivih tvari.

  • Zdravlje

  • 03. Dec. 2021  03. Dec. 2021

  • 0

Meso može biti dio zdrave prehrane. Ono je dobar izvor raznih vitamina i minerala kao što su željezo i vitamin B12.

No, nisu sve vrste mesa jednako zdrave. Ovo je pet najzdravijih vrsta mesa i dvije vrste koje biste trebali izbjegavati.

Pureće meso bez kože

Puretina je odličan izvor proteina, vitamina B6 i niacina. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravlja srca, probave, energije, funkcije mozga i drugih tjelesnih procesa.

Pureći batak i but su izvrstan izvor željeza koje je ključno za metabolizam i zdravlje srca, a ako ga ne unosite dovoljno u prehranu, može doći do anemije.

Pileća prsa

I ova je vrsta mesa dobar izvor vitamina B6 i niacina. Istraživanja su pokazala da su pileća prsa važna i za održavanje zdrave tjelesne težine te zdravlja općenito. Osim toga, bijelo meso je posebno dobar izvor fosfora i riboflavina.

Svinjski file

Svinjetina je vrsta mesa koja se u najvećoj mjeri konzumira na globalnoj razini. Svinjski file je jako zdrava namirnica, a svinjetina je izuzetno bogata tiaminom, vitaminom B6, kalijem, riboflavinom i drugim hranjivim tvarima.

Govedina

Nemasno crveno meso može također biti dio zdrave prehrane. Govedina je odličan izvor proteina i drugih hranjivih tvari.

Nemasno mesno

Porcije mesa koje sadrže manje od 10 grama masti ili 4,5 grama ili manje zasićenih masti najzdravije je meso koje možete uključiti u prehranu. Kada pečete meso, preporučuje se da uklonite višak masnoće ili kože kako bi se smanjio udio zasićenih masti.

Šta izbjegavati?

Prerađeno meso i masni komadi mesa nisu tako zdravi i trebali biste ih izbjegavati. Primjerice, hot dog i salame su neke namirnica koje ne biste trebali konzumirati u velikoj mjeri ili biste ih trebali izbjegavati ako je to moguće, piše The Healthy. Prerađeno meso ima visok udio natrija, a prekomjeran unos natrija povezan je s nizom zdravstvenih problema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...