GRAĐANI NA ULICAMA BRISELA: Oko osam hiljada ljudi protestvovalo protiv Covid-mjera

Povorka demonstranata u nedjelju poslijepodne krenula je mirno ulicama glavnoga belgijskog grada, okružena brojnim pripadnicima policijskih snaga. Većina demonstranata plesala je u ritmu tehno muzike.

  • Svijet

  • 05. Dec. 2021  05. Dec. 2021

  • 0

Hiljade demonstranata, njih 8.000 po procjeni policije, izašle su u nedjelju na ulice Brisela da bi izrazili nezadovoljstvo zbog načina vladina upravljanja zdravstvenom krizom u Belgiji, dvije sedmice nakon sličnih protesta koji su tada prerasli u nasilje.

Povorka demonstranata u nedjelju poslijepodne krenula je mirno ulicama glavnog belgijskog grada, okružena brojnim pripadnicima policijskih snaga. Većina demonstranata plesala je u ritmu tehno muzike.

“Ne hvala na vakcinama”, “Covid = organizirani genocid”, “QR = svastika”, moglo se pročitati na transparentima koje su isticali demonstranti. “Ne treba nam vakcina za našu djecu”, skandirala je grupa žena.

Demonstranti protiv zdravstvenih propusnica

Demonstranti osuđuju obaveze koje se stanovništvu nameću od početka pandemije COVID-a 19 da bi se suzbilo daljnje širenje virusa. Posebno ih muči obaveza posjedovanja zdravstvene propusnice koja je za pristup nekim mjestima postala obavezna. Demonstranti su iskoristili priliku da bi kritikovali medijsko praćenje krize.

Pripadnici interventne policije koji su nosili štitove i kacige raspoređeni su po evropskoj četvrti u kojoj su smještene institucije EU-a. Nekoliko saobraćajnica blokirano je ogradama i bodljikavom žicom.

Na demonstracijama prije dvije sedmice izbili neredi

Ne nekim mjestima u gradu postavljeni su vodeni topovi, a četvrti u kojima su se odvijale demonstracije nadlijetao je helikopter. Prije dvije sedmice policiju su iznenadili razmjeri protesta i tada nisu uspjeli spriječiti nasilje i nerede.

Pod nazivom “Drugi čin, marš za slobodu”, demonstranti nastavljaju izražavati nezadovoljstvo zbog vladinih mjera. Prvi su ‘čin odigrali’ 21. novembra kada se na ulicama glavnoga grada po podacima policije okupilo oko 35.000 ljudi.

I tada je povorka ulicama grada krenula mirno, međutim ubrzo su mirni protesti prerasli u nasilje i nerede. U njima su učestvovali brojni simpatizeri i aktivisti krajnje desnice, a uočene su i brojne flamanske nacionalističke zastave.

U nekoliko evropskih gradova tokom vikenda organizirani su slični protesti, posebno u Holandiji i Austriji. Reakcija je to na odluke njihovih vlada da zbog sve većeg broja novozaraženih koronavirusom pojačaju restriktivne mjere i uvedu nova ograničenja. Belgijske su vlasti u petak najavile odluku o zatvaranju dječijih vrtića i osnovnih škola sedam dana prije početka božićnih praznika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...