KAKO MOŽETE IZBJEĆI BOLEST COVID-19: Ovo je 6 ključnih savjeta

Ostanite zdravi uz ove savjete i izbjegnite zarazu koronavirusom!

  • Zdravlje

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 0

Nova varijanta virusa predstavlja prijetnju, pa je i dalje važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se zaštitili.

Evo šta kažu stručnjaci, šta nam je najbolje raditi kako bismo zaštitili sebe ali i druge.

1. Vakcinišite se, sada je to najpotrebnije

Dokazano je da vakcinacija sprečava zarazu, a kada se dogodi ponovni proboj infekcije, vakcina sprečava teže oblike bolesti. Dr. Suman Radhakrishna, direktor centra za infektivne bolesti u Kaliforniji, kaže kako su antitijela koja nastaju kao posljedica vakcinacije pomoć koja služi da bi se izbjegao teži oblik infekcije. Dr. Tom Yadegar, pulmolog, ističe: „Bez vakcine, ovaj će se virus nastaviti širiti i dobiti priliku da mutira, a nove varijante će biti aktivne u mjestima koja imaju najmanje vakcinisanih. Uz praćenje savjeta struke i samo malo zdravog razuma, možemo učiniti puno za sebe ali cijelo društvo kako bismo stvari promijenili.“ Vakcina je imperativ i jer je pred nama sezona virusa, a ono ostaje najefektivniji način da se smanji broj zaraženih, ali i hospitaliziranih. Određene skupine bi trebale primati i vakcine protiv upale pluća i gripe kako bi svoj imunitet pripremili za ono što se može dogoditi, savjetuje ljekar.

2. Distancirajte se

Dr. Yadegar pojašnjava: „Socijalna distanca može biti teška, ali barem dva metra bi trebala biti dovoljna kako biste se zaštitili. Kada ste na okupu s porodicom i prijateljima, dobro je druženja imati na otvorenom ili u dobro provjetrenom prostoru.“

3. Nosite maske i perite ruke često

Dr. Yadegar dodaje kako se radi o respiratornoj bolesti pa je potrebno koristiti metode koje će vam pomoći da smanjite rizik od zaraze, a redovno pranje ruku i nošenje maski je upravo dobar alat za ovu primjenu.

4. Ne putujte

Iako je privlačna pomisao da ćete otputovati negdje za praznike, savjet je stručnjaka da to ne činite, a tako ćete spriječiti infekciju, posebno ako planirate putovati u mjesta koja nisu toliko sigurna. Ako baš morate putovati, pazite na simptome i ako ih primijetite put odgodite te se javite ljekaru!

5. Provodite vrijeme na otvorenom

Dr. Radhakrishna savjetuje oprez kod okupljanja u zatvorenim prostorima, pa je svakako pametnije da što više vremena provodite na zraku, posebno ako ne planirate nositi masku. Masku nosite kada ste u kontaktu s osobama koje ne žive s vama, distancirajte se kada je moguće! Sve što možete obavljajte i dogovarajte putem raznih platformi i društvenih mreža!

6. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće

"Ako niste dobro, i niste sigurni jesu li u pitanju simptomi alergije ili Covida, ostanite kod kuće dok ne dobijete rezultate testova! Otkažite planove, a vaši prijatelji, kolege i porodica će to cijeniti!

(Ordinacija.vecernji.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...