BOŽO SKOPLJAKOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE BiH, ZA „SB“: „Sramni pokušaj HDZ-a da pokuša unijeti razdor među Bošnjake i Hrvate; Čović ne mora izaći na izbore, ali to ne znači da neće i Hrvati…“

Predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine Božo Skopljaković govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o političkoj krizi u BiH, sramnom potezu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i nužnim izmjenama Izbornog zakona.

  • Politika

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 8

Dok Milorad Dodik negira postojanje visokog predstavnika u BiH i otvoreno negira genocid u Srebrenici, njegov strateški partner Dragan Čović, skupa s HDZ-ovim zastupnicima u državnom parlamentu, glasovao je protiv Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i veličanju ratnih zločinaca, te na taj način zločincima poslao jasnu poruku. Kako komentirate takav potez lidera HDZ-a BiH?

"Zaista jedna sramotna odluka, većina Hrvata sigurno se srami takvog poteza. To je još jedan pokušaj da HDZ ovakvim glasanjem pokuša unijeti razdor između Bošnjaka i Hrvata. Gospodin Dragan Čović se ovakvim potezom želi dodvoriti gospodinu Miloradu Dodiku.

Razlozi sigurno nisu dobronamjerni, žao nam je da je do toga došlo i nadam se da ovakvi potezi neće utjecati na odnose Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH."

Kako gledate na Čovićevu izjavu iz Bruxellesa, gdje je lider HDZ-a BiH poput Dodika otvoreno zaprijetio da će bojkotirati izbore 2022. godine?

"Gospodin Čović i gospodin Dodik moraju znati da svi Hrvati nisu HDZ i svi Srbi nisu SNSD. Kako se oni često znaju pozvati na legitimnost i legitimno pravo, tako imaju pravo da ne iziđu na izbore, to nije nikakav problem. To ne znači da neće izaći Hrvati. Hrvati će sigurno izaći na izbore bez obzira koje stranke izašle, a HDZ neka sam odluči sa svojim partnerima u HNS-u hoće li izaći na izbore. To nas uopće ne zanima."

Je li opozicija u Hrvata totalno marginalizirana stapanjem HDZ-a 1990 s Čovićevim HDZ-om u okviru HNS-a? Mislite li da se u hrvatskom biračkom korpusu može iskristalizirati treća opcija na narednim izborima?

"Iskreno se nadam da može. Stvar je do građana, odnosno do toga da se izborni proces promijeni i da se vrati povjerenje građana da mogu izaći na izbore. Veliki broj građana ne izlazi na izbore, upravo zbog toga što ne vjeruju izbornom procesu i što su takve krađe kakve jesu na izborima. Postavlja se pitanje tko je trenutno legitiman u tijelima vlasti kada se događa to što se događa na izborima!?"

Diplomatska ofenziva Zapada u BiH još uvijek traje. Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ponovno je u BiH, a sve kako bi se pokušalo pronaći rješenje za prevladavanje političke krize. Kako gledate na novi trenutak u kojem se osim nacionalnih lidera razgovara i s liderima stranaka koje nisu na vlasti?

"Vidjeli smo u posljednje vrijeme da na razgovorima sudjeluju stranke i koje su u opoziciji. Međunarodna zajednica ne bi smjela samo razgovarati s nacionalističkim strankama i tu se rješenje neće naći. Da su nacionalisti imali rješenje, pronašli bi ga u proteklih 25 godina. Opozicione stranke se moraju uključiti. Pozdravljam izjave međunarodne zajednice da se izborni proces učini transparentnim. Ukoliko vladajuće stranke ne pokažu interes da se primjeni uvođenje tehničkih pomagala na izborima, kao što su skeneri i kamere, ako niste spremni na takve stvari, onda je jasno da je njima i dalje cilj samo izborna krađa i da nemaju iskrene namjere u sve ono što govore. Nisam siguran da je njima cilj izmjena Izbornog zakona, ako ne žele prihvatiti tehničke izmjene koje se stavljaju kao uvjet izmjena Izbornog zakona. I najbolji izborni zakon sa dosadašnjom provedbom pada u vodu."

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...