„SB“ INTERVJU / BOŽO SKOPLJAKOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE BiH: Teški dani za lidera HDZ-a BiH, ako bi se to dogodilo Čović ne bi niti mogao doći ni do Lisinskog…

-Hrvati iz BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo ne bi trebali izlaziti na izbore koji se tiču isključivo onih koji žive i plaćaju poreze u Republici Hrvatskoj. Pustimo da državu uređuju oni koji u njoj žive, kazao je Skopljaković.

  • Politika

  • 26. Mar. 2024  

  • 1

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najnovijim poteziuma lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, komentirao oštre reakcije Američke ambasade u BiH upućene na Čovićev račun i najavio burne događaje uoči predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Iz Američke ambasade u BiH oštro su reagirali na prijedlog HDZ-a BiH vezan za izmjene Izbornog zakona u BiH. Pravni stručnjaci stalno naglašavaju, kako je za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom BiH potrebno je promijeniti Ustav BiH, što Čovićev HDZ ne želi. No, u isto vrijeme Amerikanci upozoravaju da bi se HDZ-ovim prijedlogom de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH. Koliko je opasno ići na lokalne izbore prema važećem izbornom zakonu?

-Kada se HDZ prvi put oglasio sa ovakvim prijedlogom izmjena Izbornoga zakona, HS BiH je oštro reagirala te smo upozoravali da bi ovakve izmjene izbornoga zakona, ukoliko bi se usvojile, dovele do novih tužbi prema Europskom sudu za ljudska prava a nismo niti blizu rješavanja postojećih izrečenih presuda.

Upozoravali smo i na kraju možemo samo reći, ako je njihov prijedlog izmjena izbornog zakona u skladu sa najvišim europskim standardima neka ga usvoje. Mi smo uvjereni da je u suprotnosti sa demokratskim vrijednostima kojima težimo i da ovakav prijedlog izmjena izbornoga zakona neće proći, tako da na ovo ne treba više trošiti energiju.

KONAČNO SU SJEDINJENE DRŽAVE...': Žestoke reakcije na društvenim mrežama  nakon upozorenja Draganu Čoviću iz Američke ambasade | Slobodna Bosna

Umjesto da razmišljamo o transformaciji predsjedništva u predsjednika mi sa ovakvim prijedlozima idemo unazad. Kada bismo od predsjedništva uzeli imenovanje veleposlanika i prebacili na Parlament BiH tada bi se izgubio interes za ovim mjestom.

Svaki put pred izbore, bilo koje vrste, pokrenu se ovakve teme koje na kraju rezultiraju apsolutnom pobjedom, pokradenim glasovima, nacionalističkih stranaka a od izmjena ne bude ništa. Narod se umorio i odlazi!

Čović je u posljednje vrijeme pod lupom Amerikanaca iz zbog opstrukcije plinovoda Južna interkonekcija, a njegove poteze kritizirali su i drugi čovjek Bijele kuće, ali i Bidenov „specijalac“ za Balkan Jim O`Brien. Može li eventualno stavljanje Čovića na „crnu listu“ promijeniti odnose unutar hrvatskog političkog korpusa?

-Ne iznenađuje nas da bi se Dragan Čović mogao naći na američkoj „crnoj listi“ ali se pitamo dokle će se samo prijetiti. Da li Bijela kuća ima svoj plan, za čiju realizaciju trebaju one sa crne liste, te će je aktivirati samo onda ako se ti ciljevi ne ostvare. Za sve građane Bosne i Hercegovine bilo bi puno bolje kada bi EU prihvatila američke crne liste te jednako a ne selektivno postupali prema nositeljima liste.

Stanje na terenu nam pokazuje i govori da je BiH podijeljena u tri nacionalistička tora u kojem tornjaci vode glavnu riječ. Javna poduzeća sa drugim javnim institucijama podijeljeni su plijen nacionalističkih skupina u kojima  kadvanisti u njihovim kadvanističkim organizacijama (k2n - kriminal, korupcija i nepotizam) glavna svetinja i odrednica u radu.

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA NAJAVLJUJE: O96;Brien neće nigdje. Neka se  spreme Dragan Čović i Seka Izetbegović za sankcije. Dodik će… | Slobodna  Bosna

SAD su se pokazale kao istinski prijatelj BiH te i ovaj put očekujemo da aktiviraju crne liste, zajedno sa EU, te pomognu da se učini taj konačni korak ka uspostavljanju nove demokratske ujedinjene Bosne i Hercegovine. Pravi se prijatelji pokazuju djelima a ne ne-ostvarenim prijetnjama!

NEVJEROVATNE SCENE IZ ZAGREBA: Dragan Čović za govornicom -'Dok jedni  zagovaraju separatizam, drugi su za unitarizam, u Bosni i Hercegovini se  neće raditi za vrijeme izbora u Hrvatskoj...' | Slobodna Bosna

Kako ocjenjujete Čovićev nedavni govor u Lisinskom kada je najavio da že kantoni s hrvatkom većinom proglasiti neradni dan u srijedu kada se održavaju parlamentarni izbori u susjednoj Hrvatskoj?

-Populizmu nikad kraja, kada bi se aktivirala američka crna lista i kada bi EU jednako postupao gospodin Čović ne bi niti mogao doći do Lisinskog. Kakav je stav imao prema demokratskim promjenama devedesetih, što zasigurno znaju u RH, službeni Zagreb bi se trebao i morao ograditi od ovakvih osoba koje nanose štetu i ugrožavaju ugled RH.

Ali što je tu je, nadamo se da ostali iz koalicije vladajućih u BiH neće pristati na ucjene te ići na ruku onima koji sustavno razaraju i ruše državu BiH. Hrvati iz BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo ne bi trebali izlaziti na izbore koji se tiču isključivo onih koji žive i plaćaju poreze u Republici Hrvatskoj. Pustimo da državu uređuju oni koji u njoj žive!

Stranke HNS-a, nevladine udruge pod kontrolom Dragana Čovića po prvi put su najavile da idu na lokalne izbore samostalno. S obzirom na previranja u HDZ-u BiH zbog kojih je došlo do masovnih odlazaka i formiranja novih stranaka, može li se očekivati dodatni izborni pad HDZ-a na predstojećim izborima u BiH?

-Ako želimo razvijati i štititi demokraciju moramo znati jedno: Tri mandata za redom niti ćaći rođenom!

Pad HDZ-a je očigledan ali ih na vlasti održava postojeći izborni zakon a promjene koje je na posljednjim izborima uveo Visoki predstavnik išle su na ruku HDZ-u. Visoki predstavnik uveo je neke promjene ali je na žalost ostavio brojače u biračkim odborima koje postavljaju vladajuće stranke i bez obzira na veliki odliv građana iz BiH na svakim narednim izborima oni imaju sve više glasova. Zdrava logika govori da nešto ne štima!

SAD JE SVE JASNO: Christian Schmidt spasio Dragana Čovića, bez OHR-ovog  nametanja HDZ ne bi bio nužan partner u vlasti… | Slobodna Bosna

Prava istina bi se vidjela kada bismo uveli elektronički nadzor i skeniranje glasačkih listića a znamo da se tomu protive upravo stranke koje su svjesne poraznog gubitka ako do ovog dođe. Tko je protiv da se elektronički utvrdi identitet, bez popisnih listi na stolovima? Tko je protiv da se glasački listić koji ubacite u skener više ne prebrojava? Protiv su svi oni koji su provjerenim tehnikama i svojim brojačima u biračkim odborima dolazili do izbornih pobjeda, temeljem pokradenih glasova.

Ne tražimo da CIK provjeri niti 10% pa čak niti 1% biračkih mjesta nego neka samo za jedno mjesto otvore veće i pokažu nam da su izbori bili fer i korektni. Pa zar ne bi trebao biti slučajni uzorak provjere biračkih mjesta da se utvrdi da li izborni proces, koji provodima, ima legitimitet i da nam ta provjera da odgovor na pitanja što i kako napraviti da bude bolje. Pomozimo im da padnu da vide gdje mi živimo!

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...