AMERIČKI JEVREJI ZABRINUTI: "Hrvatski i srpski nacionalistički lideri su se udružili kako bi negirali genocid u Srebrenici"

"Ta mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji bi negirali holokaust ili druge genocide u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih evropskih država", poručili su iz ove organizacije.

  • Mini market

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 3

Američki jevrejski komitet objavio je saopćenje u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog pokušaja da se ukine zakonska zabrana negiranja holokausta i drugih genocida u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju je istaknuto upozorenje da bi uklanjanje ovih mjera iz zakonodavstva bilo pogrešno i opasno. Također, podsjetili su kako je u julu bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) na odgovarajući način izmijenio Krivični zakon BiH.

"Ta mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji bi negirali holokaust ili druge genocide u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih evropskih država", poručili su iz ove organizacije.

" Posljednjih dana hrvatski i srpski nacionalistički lideri u BiH su se udružili kako bi uklonili ove mjere iz Krivičnog zakona. Američki jevrejski komitet, svjestan pravnih tradicija u Evropi i Sjedinjenim Državama, to smatra pogrešnom i opasnom mjerom koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične historijske činjenice i prijetili narušavanju etničke ravnoteže zemlje koja je na snazi od Dejtonskog soprazuma",  navodi se u saopćenju za javnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...