PREDSJEDNIK RUSIJE NAJAVIO ODGOVOR NA SANKCIJE: "Zapad je pokrenuo svoju politiku obuzdavanja Rusije jer je zemlja počela..."

Prema njegovim riječima, čim je Rusija počela izlaziti iz teške situacije, kada je počela razvijati se, počeli su da gledaju na nju kao na konkurenciju pa se situacija promijenila i na političkoj sceni i u međunarodnoj sferi, i u proizvodnji, nauci, energetici.

  • Svijet

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 6

Zapad je pokrenuo svoju politiku obuzdavanja Rusije jer je zemlja počela izlaziti iz teškoća i razvijati se kao konkurent, smatra ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Zapad je počeo voditi takvu politiku čim je Rusija počela da se izvlači iz svojih teškoća, posebno kada je povratila svoje ustavno jedinstvo, što nije bilo lako učiniti, kada je počela razvijati se. Vidjeli su da Rusija postaje konkurent, kako u političkoj areni, tako i u oblasti međunarodne sigurnosti”, rekao je Putin u srijedu na sastanku sa učesnicima Kongresa mladih naučnika, prenosi Tanjug agenciju TASS.

Putin smatra da se ograničenja i sankcije uvode pod izgovorom osiguravanja sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, ali da je to potpuna besmislica, jer se po njemu radi o pokušaju obuzdavanja razvoja Rusije.

Na sastanku sa učesnicima Kongresa mladih naučnika u Sočiju, Putin se osvrnuo na sankcije koje je američka strana uvela protiv Instituta za fiziku i tehnologiju u Moskvi krajem novembra.

“Na koji način vaš Institut ugrožava sigurnost SAD-a? Ni na koji, to je potpuna glupost. Postoji samo jedno objašnjenje, pokušaj obuzdavanja razvoja”, ocijenio je Putin.

On je kazao da je sredinom devedesetih godina prošlog vijeka Rusija bila svima dobra i svima se dopadala “kada su joj slali krompir u okviru humanitarne pomoći”.

“Hvala i na tome, mnogi su to iskreno radili, znam i iskreno govorim o tome, jer sam razgovarao sa tim ljudima u Sankt Petersburgu”, dodao je Putin.

Promjena situacije

Prema njegovim riječima, čim je Rusija počela izlaziti iz teške situacije, kada je počela razvijati se, počeli su da gledaju na nju kao na konkurenciju pa se situacija promijenila i na političkoj sceni i u međunarodnoj sferi, i u proizvodnji, nauci, energetici.

“A to im se već ne dopada. I naši takozvani partneri su počeli da vode politiku obuzdavanja”, konstatirao je predsjednik Rusije.

On je kazao da bi ojačavanje suvereniteta mogao biti mogući odgovor na zapadne sankcije.

“Ponekad se stiče utisak da se različite političke snage u SAD-u jednostavno takmiče međusobno, pokazujući svoje antirusko raspoloženje, i tako zarađuju poene u unutrašnjoj politici”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je kroz šalu naglasio da posljednjih dana stalno razgovara o sankcijama, i da su one između ostalog, bile tema i tokom razgovora sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u utorak.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...