STRAH OD ESKALACIJE POLITIČKE KRIZE: Franz i Waitz stižu u Bosnu i Hercegovinu, sastaju se sa članovima Predsjedništva BiH...

Europarlamentarci stižu u Sarajevo u subotu i ostaju do ponedjeljka.

  • Vijesti

  • 10. Dec. 2021  10. Dec. 2021

  • 2

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz i zastupnik grupe Zelenih/EFA i član ove delegacije Thomas Waitz stižu u BiH, te će preko vikenda održati niz razgovora sa bh. parlamentarcima, članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima civilnog društva u cilju smirivanja političke krize u zemlji.

Europarlamentarci stižu u Sarajevo u subotu i ostaju do ponedjeljka.

“Aktuelni pokušaji secesije u Bosni i Hercegovini i nova dinamika etničke segregacije su izuzetno zabrinjavajući. Secesionistički napori u Republici Srpskoj jasno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ipak, evropska diplomatija je izbjegla jake kritike ili sankcije protiv rukovodstva bosanskih Srba”, stoji u saopćenju grupe poslanika Zelenih/EFA.

“Zastupnik Romeo Franz uvjeren je da EU i njene nacionalne vlade moraju svim sredstvima izbjeći da se događaji iz prošlosti ponove i da situacija eskalira do nasilnog sukoba u regionu”, dodaje se.

Glavni fokus razgovora će biti na tome kako da EU da pomogne u smirivanju trenutne političke krize, te će zastupnici grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu također razgovarati o “političkim reformama za jačanje vladavine prava i poboljšanje standarda ekološke i socijalne politike u zemlji.”

“Naša posjeta Sarajevu dolazi u vrijeme zabrinjavajućih secesionističkih tendencija Republike Srpske. Ugroženi su stabilnost i mir u regionu. Svojom posjetom želimo pokazati solidarnost sa akterima u bosanskohercegovačkom društvu koji trenutno brane viziju inkluzivne, demokratske i multietničke zemlje. Veliki dijelovi Bosne i Hercegovine žele stabilnost i budućnost u EU. Moramo braniti njihove demokratske zahtjeve svim potrebnim sredstvima”, izjavila su ova dva zastupnika u EP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...